Wartość bezwzgledna - kwadrat w ukladzie rownan
-
changeom
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wartość bezwzgledna - kwadrat w ukladzie rownan
1)\(\displaystyle{ -|y|>|x|-4}\)
Nie wiem od czego tutaj się zabrać, proszę o pomoc
2) \(\displaystyle{ ||x| - 4|≥0}\)
Jest to samo równanie co u góry (wgl. moich obliczen), lecz gdy biore symulator tak nie wychodzi
Link do symulatora moge podac na PW lub tutaj jak admin zezwoli
Nie wiem od czego tutaj się zabrać, proszę o pomoc
2) \(\displaystyle{ ||x| - 4|≥0}\)
Jest to samo równanie co u góry (wgl. moich obliczen), lecz gdy biore symulator tak nie wychodzi
Link do symulatora moge podac na PW lub tutaj jak admin zezwoli
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 23:00 przez changeom, łącznie zmieniany 2 razy.
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Wartość bezwzgledna - kwadrat w ukladzie rownan
Rozpatruj przypadkami
\(\displaystyle{ x \ge 0,y \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0,y <0}\)
\(\displaystyle{ x<0,y \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x<0,y<0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0,y \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0,y <0}\)
\(\displaystyle{ x<0,y \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x<0,y<0}\)
-
changeom
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wartość bezwzgledna - kwadrat w ukladzie rownan
dasz przykład? Wiem ze tak sie robi ale nie potrafie tego zastosowac;/
-
Qiuuuu
- Użytkownik

- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Wartość bezwzgledna - kwadrat w ukladzie rownan
jesli podstawisz sobie pod x lub y to co masz w zalozeniu czyli wieksze lub mniejsze, to jesli wieksze to zostaje znak jesli mniejsze to sie zmienia znak a bezwzgledna wartosc znika:-)
-
changeom
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wartość bezwzgledna - kwadrat w ukladzie rownan
Stworzyć kwadrat na układzie współrzędnych, żadnych założeń.
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Wartość bezwzgledna - kwadrat w ukladzie rownan
\(\displaystyle{ -|y|>|x|-4}\)
I
\(\displaystyle{ x \ge 0,y \ge 0}\) (I ćwiartka układu współrzędnych)
wtedy
\(\displaystyle{ -y>x-4}\)
\(\displaystyle{ y<-x+4}\)
rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=x-4}\) (przerywaną linią) i kreskujesz to co jest pod tą prostą (w I ćwiartce)
II
\(\displaystyle{ x <0,y \ge 0}\) (II ćwiartka)
wtedy
\(\displaystyle{ -y>-x-4}\)
\(\displaystyle{ y<x+4}\)
rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=x+4}\) (przerywaną linią) i kreskujesz to co jest pod tą prostą (w II ćwiartce)
III
\(\displaystyle{ x<0,y<0}\) (III ćwiartka)
wtedy
\(\displaystyle{ y<-x-4}\)
rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=-x-4}\) (przerywaną linią) i kreskujesz to co jest nad tą prostą (w III ćwiartce)
IV
\(\displaystyle{ x<0,y \ge 0}\) (IV ćwiartka)
wtedy
\(\displaystyle{ -y>-x-4}\)
\(\displaystyle{ y<x+4}\)
rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=x-4}\) (przerywaną linią) i kreskujesz to co jest nad tą prostą (w IV ćwiartce)
To wnętrze kwadratu o wierzchołkach \(\displaystyle{ (4,0),(0,4)(-4,0),(0,-4)}\))
I
\(\displaystyle{ x \ge 0,y \ge 0}\) (I ćwiartka układu współrzędnych)
wtedy
\(\displaystyle{ -y>x-4}\)
\(\displaystyle{ y<-x+4}\)
rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=x-4}\) (przerywaną linią) i kreskujesz to co jest pod tą prostą (w I ćwiartce)
II
\(\displaystyle{ x <0,y \ge 0}\) (II ćwiartka)
wtedy
\(\displaystyle{ -y>-x-4}\)
\(\displaystyle{ y<x+4}\)
rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=x+4}\) (przerywaną linią) i kreskujesz to co jest pod tą prostą (w II ćwiartce)
III
\(\displaystyle{ x<0,y<0}\) (III ćwiartka)
wtedy
\(\displaystyle{ y<-x-4}\)
rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=-x-4}\) (przerywaną linią) i kreskujesz to co jest nad tą prostą (w III ćwiartce)
IV
\(\displaystyle{ x<0,y \ge 0}\) (IV ćwiartka)
wtedy
\(\displaystyle{ -y>-x-4}\)
\(\displaystyle{ y<x+4}\)
rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=x-4}\) (przerywaną linią) i kreskujesz to co jest nad tą prostą (w IV ćwiartce)
To wnętrze kwadratu o wierzchołkach \(\displaystyle{ (4,0),(0,4)(-4,0),(0,-4)}\))
-
changeom
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wartość bezwzgledna - kwadrat w ukladzie rownan
Teraz zadanie drugie tylko wyjaśnij - 1 zdaniem, dlaczego?
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Wartość bezwzgledna - kwadrat w ukladzie rownan
To nie jest to samo co w przykładzie 1)
2) \(\displaystyle{ ||x| - 4| \ge 0}\)
Wartość bezwzględna jest nieujemna dla każdego \(\displaystyle{ x}\), więc rozwiązaniem nierówności jest \(\displaystyle{ x \in R}\)
2) \(\displaystyle{ ||x| - 4| \ge 0}\)
Wartość bezwzględna jest nieujemna dla każdego \(\displaystyle{ x}\), więc rozwiązaniem nierówności jest \(\displaystyle{ x \in R}\)