Hej!
Mam problem z następującym zadaniem:
W czworokącie wypukłym ABCD przekątne AC i BD przecinają się w punkcie E. Dane są pola trzech trójkątów: \(\displaystyle{ P _{BCE} = 15 , P _{ECD} = 5 , P _{AED} = 10}\). Oblicz pole czworokąta ABCD.
Wiem, że trzeba udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{5}{15} = \frac{10}{P _{AEB} }}\), ale nie mam pojęcia jak...
Będę wdzięczna za jakieś wskazówki.
Pole czworokąta
-
Malutka_Ida
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 08:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
- Errichto
- Użytkownik

- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Pole czworokąta
Trójkąty CBE i BEA mają tę samą wysokość, czyli stosunek ich pól jest równy stosunkowi ich podstaw (jeśli to nie jest oczywiste, to narysuj, zaznacz wys. tych trójkątów i zapisz wzory na ich pola).
To samo się tyczy trójkątów CDE i DEA. A ich pola znamy. Znamy zatem stosunek podstaw CE do EA.
Na podstawie pola tr.-a BCE i tego stosunku możemy wyliczyć pole trójkąta AEB i w efekcie pole całego czworokąta.
To samo się tyczy trójkątów CDE i DEA. A ich pola znamy. Znamy zatem stosunek podstaw CE do EA.
Na podstawie pola tr.-a BCE i tego stosunku możemy wyliczyć pole trójkąta AEB i w efekcie pole całego czworokąta.
-
Malutka_Ida
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 08:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Pole czworokąta
Mam pytanie moglby ktos to jasniej wytlumaczyc bo mam to samo zadanie a dalej nie wiem jak zrobic ;] z gory dzieki
