granica sinx/x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tommy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 100 razy

granica sinx/x

Post autor: tommy007 »

dlaczego \(\displaystyle{ \lim \frac{\sin x}{x}}\) gdy \(\displaystyle{ x}\) dązy do zera \(\displaystyle{ =1}\)?
Nie wiem jak to rozpisać Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, o 20:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

granica sinx/x

Post autor: LecHu :) »

\(\displaystyle{ \lim\limits_{x{\to}0}\frac{\sin x}{x}=\frac{\cos x}{1}=1}\)
Albo inaczej. \(\displaystyle{ \sin x}\) dla \(\displaystyle{ x}\)-a dążącego do zera także podąża do zera. Dla bardzo małego \(\displaystyle{ x}\)-a zarówno \(\displaystyle{ \sin x}\) jak i \(\displaystyle{ x}\) mają podobną wartość więc kiedy podzielimy \(\displaystyle{ \sin x}\) przez \(\displaystyle{ x}\) otrzymamy jeden.

Rozwiązanie niespecjalnie poprawne.
JK
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, o 20:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Fighter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 11 gru 2006, o 00:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polibuda Wroc.
Pomógł: 9 razy

granica sinx/x

Post autor: Fighter »

Tak w ramach ciekawostki powiem ze nigdy nie uzywajcie do policzenia tej granicy reguly "szpitala" poniewaz zeby wyprowadzic pochodna sinusa trzeba skorzystac wlasnie z tego ze \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}=1}\) krotko mowiac udowadniamy \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}}\) za pomoca pochodnej , ktora lciz ysie dzieki zalozeniu ze \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}}\) jest\(\displaystyle{ =1}\)

Jak to mowi moja ćwiczeniówka jest to po prostu nieprzyzwoite
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, o 20:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

granica sinx/x

Post autor: bolo »

Czyli ignotum per ignotum. Można to pokazać geometrycznie, ale jest też inny sposób. Być może na dniach wrzucę go do kompendium forum.
tommy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 25 gru 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 100 razy

granica sinx/x

Post autor: tommy007 »

LecHu pisze:\(\displaystyle{ \lim\limits_{x{\to}0}\frac{\sin x}{x}=\frac{\cos x}{1}=1}\)
hm... z czego to niby wynika, dlaczego granica \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}=\lim \frac{\cos x}{1}}\)?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, o 20:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

granica sinx/x

Post autor: bolo »

Ano bo zastosował karetkę. Tyle że przy obliczaniu pochodnej sinusa pojawia się to, co chce wyjściowo obliczyć, czyli \(\displaystyle{ \lim\limits_{x{\to}0}\frac{\sin x}{x}}\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, o 20:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

granica sinx/x

Post autor: luka52 »

Zauważmy, że wystarczy rozpatrywać tylko dodatnie wartości x, bo
\(\displaystyle{ \frac{\sin{x}}{x} = \frac{\sin{(-x)}}{-x}}\)
Wiemy, że zachodzi:
\(\displaystyle{ \sin{x} \leq x \leq \tan{x}}\)
Dzieląc przez sin(x) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 1 \leq \frac{x}{\sin{x}} \leq \frac{1}{\cos{x}}}\)
skąd, biorąc odwrotności, mamy:
\(\displaystyle{ \cos{x}\leq \frac{\sin{x}}{x}\leq 1}\)
Widać już, że gdy \(\displaystyle{ x \to 0}\), to \(\displaystyle{ \cos{x}=1}\), czyli dla \(\displaystyle{ x \to 0}\) mamy:
\(\displaystyle{ 1 \leq \frac{\sin{x}}{x} \leq 1}\)
Podsumowując:
\(\displaystyle{ \lim\limits_{x{\to}0}\frac{\sin x}{x}=1}\)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2006, o 10:43 przez luka52, łącznie zmieniany 2 razy.
Fighter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 11 gru 2006, o 00:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polibuda Wroc.
Pomógł: 9 razy

granica sinx/x

Post autor: Fighter »

z reguły de L'Hospitala , ale w ten sposob nei mozesz tego udowanidac.(czytaj moj wczesniejszy post)
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1163
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

granica sinx/x

Post autor: DEXiu »

luka52 ==> Po pierwsze nierówności powinny być słabe a nie ostre, a po drugie z lekka Ci się te nierówności kopsły (w przeciwną stronę) ale to szczegół
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

granica sinx/x

Post autor: luka52 »

DEXiu, w którym miejscu mają być nierówności w przeciwną stronę, bo nie widzę.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1163
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

granica sinx/x

Post autor: DEXiu »

Ups. Fakt. Nadwzroczność ma Teraz jest ok.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

granica sinx/x

Post autor: bedbet »

Mnie by interesowała ta granica z Cauchy`ego jak jest policzona. Wie ktoś jak to oszacować?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

granica sinx/x

Post autor: piasek101 »

Co do wyjściowej granicy - można się powołać na rozwinięcie sinusa w szereg Taylora (nawet Maclaurina).

[edit]Po wysłaniu zauważyłem, że wątek odgrzewany.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

granica sinx/x

Post autor: bedbet »

Z rozwinięcia w szereg to ja to potrafię zrobić, tylko jak z Cauchy`ego to można oszacować? Dochodzę do czegoś takiego:

\(\displaystyle{ 0\leqslant\left|\frac{\sin x}{x}-1\right|\leqslant\left|\frac{1-x}{x}\right|\leqslant\frac{1}{|x|}}\)

No i prawa strona niechybnie dąży do nieskończoności
ODPOWIEDZ