Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
-
changeom
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
Znacie wzór ktory dla liczb parzystych \(\displaystyle{ f(x) = −2}\), dla nieparzystych \(\displaystyle{ f(x)=2}\)
np. \(\displaystyle{ f(x)= 2x-2(x-1)}\) tutaj bedzie 2 dla kazdych liczb
\(\displaystyle{ f(x) = 2x+2(x-1)}\) tutaj −2 dla kazdych liczb
jak to rozdzielic?
np. \(\displaystyle{ f(x)= 2x-2(x-1)}\) tutaj bedzie 2 dla kazdych liczb
\(\displaystyle{ f(x) = 2x+2(x-1)}\) tutaj −2 dla kazdych liczb
jak to rozdzielic?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 18:37 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Czy o to chodziło? Temat umieszczony w złym dziale.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Czy o to chodziło? Temat umieszczony w złym dziale.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
Tam było "dla liczb parzystych \(\displaystyle{ f(x) =-2}\)"
\(\displaystyle{ f(x)=-2cos(\pi x)}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in C}\)
\(\displaystyle{ f(x)=-2cos(\pi x)}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in C}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 18:48 przez anna_, łącznie zmieniany 2 razy.
-
changeom
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
Jeszcze trygonometrii nie miałem, ale o to własnie chodziło:) Innego nie ma? Kiedys w excelu rysowalem taki wykres i jakos mnie to zastanowiło:)
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
Nie mam pojęcia czy da się funkcję zapisać inaczej-- dzisiaj, o 19:02 --Może wystarczy
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} -2 \ dla \ \frac{x}{2} \in C \\ 2 \ dla \ \frac{x+1}{2} \in C \end{cases}}\)
?
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} -2 \ dla \ \frac{x}{2} \in C \\ 2 \ dla \ \frac{x+1}{2} \in C \end{cases}}\)
?
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
\(\displaystyle{ x=4}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{x}{2}= \frac{4}{2} =2 \in C}\), więc \(\displaystyle{ f(4)=-2}\)
\(\displaystyle{ x=7}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{7+1}{2}= \frac{8}{2}=4}\), więc \(\displaystyle{ f(7)=2}\)
O to chodziło?
\(\displaystyle{ x=7}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{7+1}{2}= \frac{8}{2}=4}\), więc \(\displaystyle{ f(7)=2}\)
O to chodziło?
-
changeom
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
to sensu nie ma, daj inne liczby , 16 i 17
tez będzie dobrze?
tez będzie dobrze?
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \frac{16}{2} =8 \in C}\)
\(\displaystyle{ f(16)=-2}\)
\(\displaystyle{ f(17)}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}= \frac{17}{2}}\) nie należy do \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{2}= \frac{17+1}{2}= \frac{18}{2}=9 \in C}\)
\(\displaystyle{ f(17)=2}\)
\(\displaystyle{ f(16)=-2}\)
\(\displaystyle{ f(17)}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}= \frac{17}{2}}\) nie należy do \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{2}= \frac{17+1}{2}= \frac{18}{2}=9 \in C}\)
\(\displaystyle{ f(17)=2}\)
-
changeom
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
wiem że marudzę i uważasz mnie za jakiegos ciołka z matematyki, chodzi mi o wzór jak z 1 postu. Twoja odpowiedz jest dobra z 1 postu, lecz poprosze procz trygonometrii.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36201
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5349 razy
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
A może \(\displaystyle{ f(x)=2\cdot(-1)^{x+1}}\)?
JK
JK
-
changeom
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Wzór funkcji, -2 dla liczb parzystych i 2 dla nieparzystych
Dziękuję! czułem potęgi ale nie wyczułem