Możliwość rysowania rysunków na forum
-
kamil13151
- Użytkownik

- Posty: 5009
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Możliwość rysowania rysunków na forum
Cześć, proponuję by dodać możliwość rysowania, np. tak jak tutaj jest - kliknąć trzeba "rysuj" (to nie jest reklama). Niektóre obrazki wstawiane na hostingi po jakimś czasie są kasowane i potem jak chcemy zobaczyć to tylko powzdychamy sobie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- smigol
- Użytkownik

- Posty: 3411
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Możliwość rysowania rysunków na forum
To jeśli już to applet geogebry jak jest na mathlinks.
Nie wiem tylko jak z kwestiami technicznymi coś takiego wygląda.
Nie wiem tylko jak z kwestiami technicznymi coś takiego wygląda.
-
math questions
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
szw1710
Możliwość rysowania rysunków na forum
To może dodać możliwość robienia rysunków w pakiecie tikz. Przykładowy rysunek:
W efekcie otrzymujemy wykres funkcji wypukłej wraz z sieczną - podobny jak mój avatar.
Aby to wypróbować, należy w pliku źródłowym LaTeX'a dodać \usepackage{tikz}
Kod: Zaznacz cały
\begin{tikzpicture}[thick,>=stealth,domain=-1.5:2,scale=2]
\draw[->] (-1.5,0)--(2,0);
\draw[->] (-1,-0.5)--(-1,2.5);
\draw[color=blue] plot (\x,{0.5*(\x^2+1)});
\draw[color=red] plot (\x,{(4*\x+7)/8});
\draw[densely dotted] (-0.5,0.6)--(-0.5,0) node[below]{$x$};
\draw[densely dotted] (1.5,1.6)--(1.5,0) node[below]{$y$};
\fill[color=blue] (-0.5,0.625) circle(1pt);
\fill[color=blue] (1.5,1.625) circle(1pt);
\end{tikzpicture}
Aby to wypróbować, należy w pliku źródłowym LaTeX'a dodać \usepackage{tikz}
-
Afish
- Moderator

- Posty: 2725
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Możliwość rysowania rysunków na forum
Obstawiam, że nie wypali. Większość osób zamieszczających obrazki nie ogarnia LaTeX-a, więc z tikzem pewnie będą jeszcze większe problemy.
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
Możliwość rysowania rysunków na forum
O ile dobrze pamiętam to z tikzem kiedyś były jakieś problemy i nic z tego ostatecznie nie wyszło.
Tym nie mniej można spróbować tak jak abc666 zrobił w jednym temacie, tj.:
\(\displaystyle{ \psset{unit=1pt,arrowlength=2,arrowsize=3pt 3,arrowinset=.1}
\radians
\newgray{lgray}{.75}
\fcolorbox{white}{white}{%
\begin{pspicture}*(250, 250)
\psset{xunit=20pt,yunit=20pt}
\psgrid[subgriddiv=1,griddots=10](0,0)(13,13)
\psaxes[Dx=1,dx=1,Dy=1,dy=1,ticks=none]{->}(6,6)(0,0)(12.5,12.5)
\put(120,120){\psplot[plotpoints=100]{-4}{4}{-0.25 x 2 add 2 exp mul x 3 sub mul}}
\put(110,137){1}
\put(137,110){1}
\put(110,110){O}
\put(240,110){X}
\put(110,240){Y}
\put(172,168){w}
\end{pspicture}
}%}\)
Tym nie mniej można spróbować tak jak abc666 zrobił w jednym temacie, tj.:
\(\displaystyle{ \psset{unit=1pt,arrowlength=2,arrowsize=3pt 3,arrowinset=.1}
\radians
\newgray{lgray}{.75}
\fcolorbox{white}{white}{%
\begin{pspicture}*(250, 250)
\psset{xunit=20pt,yunit=20pt}
\psgrid[subgriddiv=1,griddots=10](0,0)(13,13)
\psaxes[Dx=1,dx=1,Dy=1,dy=1,ticks=none]{->}(6,6)(0,0)(12.5,12.5)
\put(120,120){\psplot[plotpoints=100]{-4}{4}{-0.25 x 2 add 2 exp mul x 3 sub mul}}
\put(110,137){1}
\put(137,110){1}
\put(110,110){O}
\put(240,110){X}
\put(110,240){Y}
\put(172,168){w}
\end{pspicture}
}%}\)
-
szw1710
Możliwość rysowania rysunków na forum
Mistrzostwo świata, czoła chylę.
Co to jest? Metapost? I jak go ew. zadeklarować w pliku źródłowym?
Co to jest? Metapost? I jak go ew. zadeklarować w pliku źródłowym?
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
Możliwość rysowania rysunków na forum
szw1710, część pakietu pstricks, aktualnie dostępne do wykorzystania na forum są pakiety: pstricks, pstricks-add, pst-plot i pst-node.
-
szw1710
Możliwość rysowania rysunków na forum
luka52 Dzięki, trzeba się podszkolić kiedyś
Ale teraz skromne możliwości czasowe pozwalają jedynie na pisanie o matematyce albo o LaTeX'u, ale tylko to, o czym wiem naprawdę i nie muszę się dokształcać.
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
Możliwość rysowania rysunków na forum
szw1710, można skorzystać z pomocnego narzędzia jakim jest .
Kod: Zaznacz cały
http://latexdraw.sourceforge.net/-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Możliwość rysowania rysunków na forum
Test
\(\displaystyle{ \pagestyle{empty}
\begin{document}
\newrgbcolor{ffqqww}{1 0 0.4}
\psset{xunit=1.0cm,yunit=1.0cm,algebraic=true,dotstyle=*,dotsize=3pt 0,linewidth=0.8pt,arrowsize=3pt 2,arrowinset=0.25}
\begin{pspicture*}(-2.14,-1.08)(4.38,6.3)
\psaxes[labelFontSize=\scriptstyle,xAxis=true,yAxis=true,Dx=1,Dy=1,ticksize=-2pt 0,subticks=2]{->}(0,0)(-2.14,-1.08)(4.38,6.3)
\pspolygon[linestyle=none,fillstyle=solid,fillcolor=ffqqww,opacity=0.1](-0.56,1.42)(3.38,1.64)(1.22,4.14)
\psline[linecolor=ffqqww](-0.56,1.42)(3.38,1.64)
\psline[linecolor=ffqqww](3.38,1.64)(1.22,4.14)
\psline[linecolor=ffqqww](1.22,4.14)(-0.56,1.42)
\psdots[linecolor=blue](-0.56,1.42)
\rput[bl](-0.48,1.54){\blue{$A$}}
\psdots[linecolor=blue](3.38,1.64)
\rput[bl](3.46,1.76){\blue{$B$}}
\psdots[linecolor=blue](1.22,4.14)
\rput[bl](1.3,4.26){\blue{$C$}}
\rput[bl](1.42,1.22){\ffqqww{$c$}}
\rput[bl](2.54,3.1){\ffqqww{$a$}}
\rput[bl](0.06,2.96){\ffqqww{$b$}}
\end{pspicture*}
\end{document}}\)
\(\displaystyle{ \pagestyle{empty}
\begin{document}
\newrgbcolor{ffqqww}{1 0 0.4}
\psset{xunit=1.0cm,yunit=1.0cm,algebraic=true,dotstyle=*,dotsize=3pt 0,linewidth=0.8pt,arrowsize=3pt 2,arrowinset=0.25}
\begin{pspicture*}(-2.14,-1.08)(4.38,6.3)
\psaxes[labelFontSize=\scriptstyle,xAxis=true,yAxis=true,Dx=1,Dy=1,ticksize=-2pt 0,subticks=2]{->}(0,0)(-2.14,-1.08)(4.38,6.3)
\pspolygon[linestyle=none,fillstyle=solid,fillcolor=ffqqww,opacity=0.1](-0.56,1.42)(3.38,1.64)(1.22,4.14)
\psline[linecolor=ffqqww](-0.56,1.42)(3.38,1.64)
\psline[linecolor=ffqqww](3.38,1.64)(1.22,4.14)
\psline[linecolor=ffqqww](1.22,4.14)(-0.56,1.42)
\psdots[linecolor=blue](-0.56,1.42)
\rput[bl](-0.48,1.54){\blue{$A$}}
\psdots[linecolor=blue](3.38,1.64)
\rput[bl](3.46,1.76){\blue{$B$}}
\psdots[linecolor=blue](1.22,4.14)
\rput[bl](1.3,4.26){\blue{$C$}}
\rput[bl](1.42,1.22){\ffqqww{$c$}}
\rput[bl](2.54,3.1){\ffqqww{$a$}}
\rput[bl](0.06,2.96){\ffqqww{$b$}}
\end{pspicture*}
\end{document}}\)
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Możliwość rysowania rysunków na forum
Tylko testuję.
- Załączniki
-
- spiro_insect_02_1.gif (1.03 MiB) Przejrzano 4254 razy
-
- Piekielnie trudne rozszerzenie - trójkąt, dwusieczne, kąty...png (11.09 KiB) Przejrzano 3958 razy
- Frey
- Użytkownik

- Posty: 3110
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Możliwość rysowania rysunków na forum
Luka, Gdzie się da nauczyć rysować takie wykresy ładne malować? Bo wygląda to superluka52 pisze:O ile dobrze pamiętam to z tikzem kiedyś były jakieś problemy i nic z tego ostatecznie nie wyszło.
Tym nie mniej można spróbować tak jak abc666 zrobił w jednym temacie, tj.:
\(\displaystyle{ \psset{unit=1pt,arrowlength=2,arrowsize=3pt 3,arrowinset=.1}
\radians
\newgray{lgray}{.75}
\fcolorbox{white}{white}{%
\begin{pspicture}*(250, 250)
\psset{xunit=20pt,yunit=20pt}
\psgrid[subgriddiv=1,griddots=10](0,0)(13,13)
\psaxes[Dx=1,dx=1,Dy=1,dy=1,ticks=none]{->}(6,6)(0,0)(12.5,12.5)
\put(120,120){\psplot[plotpoints=100]{-4}{4}{-0.25 x 2 add 2 exp mul x 3 sub mul}}
\put(110,137){1}
\put(137,110){1}
\put(110,110){O}
\put(240,110){X}
\put(110,240){Y}
\put(172,168){w}
\end{pspicture}
}%}\)
