Tozsamosc trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Tozsamosc trygonometryczna
Blagam o pomoc z tymi przykladami. Jutro mam sprawdzian, a patrze na to patrze i nic nie widze (
\(\displaystyle{ sin \alpha + sin \alpha \cdot tg^2 \alpha = \frac{tg \alpha}{cos \alpha}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha \cdot (1+tg^2 \alpha)}{1+ctg^2 \alpha}=tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha + sin \alpha \cdot tg^2 \alpha = \frac{tg \alpha}{cos \alpha}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha \cdot (1+tg^2 \alpha)}{1+ctg^2 \alpha}=tg \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Tozsamosc trygonometryczna
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin\alpha }{cos \alpha }}\)
Potem sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika i wyłącz przed nawias sinusa.
Potem sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika i wyłącz przed nawias sinusa.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1503
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 476 razy
Tozsamosc trygonometryczna
Szkic rozwiązania drugiego przykładu:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{1}{\ctg \alpha }= \frac{\ctg \alpha }{(\ctg \alpha ) ^{2} }= \frac{\ctg \alpha (1+(\tg \alpha ) ^{2}) }{(\ctg \alpha ) ^{2}((1+(\tg \alpha ) ^{2}) }=\frac{ctg \alpha \cdot (1+tg^2 \alpha)}{1+ctg^2 \alpha}}\)
Korzystamy z tego że tangens jest odwrotnością kotangensa i w związku z tym tangens kwadrat jest odwrotnością kotangensa kwadrat.
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{1}{\ctg \alpha }= \frac{\ctg \alpha }{(\ctg \alpha ) ^{2} }= \frac{\ctg \alpha (1+(\tg \alpha ) ^{2}) }{(\ctg \alpha ) ^{2}((1+(\tg \alpha ) ^{2}) }=\frac{ctg \alpha \cdot (1+tg^2 \alpha)}{1+ctg^2 \alpha}}\)
Korzystamy z tego że tangens jest odwrotnością kotangensa i w związku z tym tangens kwadrat jest odwrotnością kotangensa kwadrat.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Tozsamosc trygonometryczna
Nie za bardzo rozumiem czemu z \(\displaystyle{ \frac{1}{ctg \alpha }}\) zrobilo sie \(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha }{ctg^2 \alpha }}\) , a potem nagle dodales na gorze i na dole \(\displaystyle{ 1 + tg^2 \alpha}\)
@edit aha widze, juz ale to mozna tak o sobie dodawac liczby na gorze i na dole?
@edit aha widze, juz ale to mozna tak o sobie dodawac liczby na gorze i na dole?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1503
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 476 razy
Tozsamosc trygonometryczna
Domnażamy w tych przekształceniach zawsze licznik i mianownik przez to samo -mnożymy więc przez 1 , a to wolno robić, a dlaczego akurat takie przekształcenia - dlatego żeby wyszło to co ma wyjść, trzeba planować parę ruchów do przoduSidu pisze:Nie za bardzo rozumiem czemu z \(\displaystyle{ \frac{1}{ctg \alpha }}\) zrobilo sie \(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha }{ctg^2 \alpha }}\) , a potem nagle dodales na gorze i na dole \(\displaystyle{ 1 + tg^2 \alpha}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1503
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 476 razy
Tozsamosc trygonometryczna
Sidu pisze:aha dobra dzieki... to jest masakra
Można to zrobić inaczej jeszcze- zacząć z tej drugiej strony znaku równości - ale w każdym przypadku coś niecoś o własnościach tych funkcji trzeba wiedzieć.