Uzasadnianie przystawania paraboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
smutnomiboze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: walbrzych
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Uzasadnianie przystawania paraboli

Post autor: smutnomiboze »

Uzasadnij, że paarabola o równaniu \(\displaystyle{ y=x ^{2}}\)jest przystająca do paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y=-x^{2} -2}\)


Prosze o pomoc, musze to na jutro rozwiazac, ale kompletnie nie umiem
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Uzasadnianie przystawania paraboli

Post autor: epicka_nemesis »

Udowodnij, że parabola \(\displaystyle{ y=-x^{2}-2}\) jest przesunięciem o pewien wektor paraboli \(\displaystyle{ y=-x^{2}}\)
ODPOWIEDZ