suma w ciągu geometrycznym
-
mat1989
- Użytkownik

- Posty: 3261
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
suma w ciągu geometrycznym
W rosnącym ciągu geometrycznym \(\displaystyle{ (a_n)}\) dane są: \(\displaystyle{ S_{2n}=63}\), \(\displaystyle{ S_{3n}=511}\). Wyznacz \(\displaystyle{ S_n}\).
Od czego tutaj można zacząć?
Od czego tutaj można zacząć?
-
sushi
- Użytkownik

- Posty: 3422
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
suma w ciągu geometrycznym
zapisz z definicji wzór na \(\displaystyle{ S_{2n} \; i \; S_{3n}}\)
i potem trzeba troche poprzekształcać i wyjdzie jakaś zaleznośc miedzy a1i q
i potem trzeba troche poprzekształcać i wyjdzie jakaś zaleznośc miedzy a1i q
-
mat1989
- Użytkownik

- Posty: 3261
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
suma w ciągu geometrycznym
no właśnie nad tym myślałem tylko nie wiem czy dobrzesushi pisze:zapisz z definicji wzór na \(\displaystyle{ S_{2n} \; i \; S_{3n}}\)
i potem trzeba troche poprzekształcać i wyjdzie jakaś zaleznośc miedzy a1i q
\(\displaystyle{ S_{2n}=a_1\frac{1-q^2}{1-q}\\S_{3n}=a_1\frac{1-q^3}{1-q}}\)
o takie coś chodzi?
-
sushi
- Użytkownik

- Posty: 3422
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
suma w ciągu geometrycznym
\(\displaystyle{ S_{2n}=a_1\frac{1-q^{2n}}{1-q}\\S_{3n}=a_1\frac{1-q^{3n}}{1-q}}\)
potem wyliczasz a1 z pierwszego równania i podstawiasz do drugiego , wyjdzie wielomian zalezny od "q" (albo liczysz a1 z 2 i do 1 wstawiasz)
potem wyliczasz a1 z pierwszego równania i podstawiasz do drugiego , wyjdzie wielomian zalezny od "q" (albo liczysz a1 z 2 i do 1 wstawiasz)
Ostatnio zmieniony 20 gru 2006, o 23:46 przez sushi, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mat1989
- Użytkownik

- Posty: 3261
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
suma w ciągu geometrycznym
a no tak właśnie o n zapomniałem... i co dalej z tym? taki układ równań rozwiązać? ale chyba w tym problem że nie braliśmy równań wykładniczych :/
-
sushi
- Użytkownik

- Posty: 3422
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
suma w ciągu geometrycznym
to podstaw liczby i napisz to co powiedziałem na kompie
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 23:23 ]
\(\displaystyle{ 1^2-q^{2n}= (1-q^n)(1+q^n)}\)
\(\displaystyle{ 1^3-q^{3n}= (1-q^n)(1+ q^n+q^{2n})}\)
\(\displaystyle{ \frac{63(1-q)}{(1-q^n)(1+q^n)}=a_1}\)
\(\displaystyle{ \frac{511(1-q)}{(1-q^n)(1+q^n+ q^{2n})}=a_1}\)
\(\displaystyle{ \frac{63(1-q)}{(1-q^n)(1+q^n)}= \frac{511(1-q)}{(1-q^n)(1+q^n+ q^{2n})}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{(1+q^n)}= \frac{73}{(1+q^n+ q^{2n})}=}\)
\(\displaystyle{ q^n=====t}\) pomnozyć na krzyża i równanie kwadratowe
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 23:23 ]
\(\displaystyle{ 1^2-q^{2n}= (1-q^n)(1+q^n)}\)
\(\displaystyle{ 1^3-q^{3n}= (1-q^n)(1+ q^n+q^{2n})}\)
\(\displaystyle{ \frac{63(1-q)}{(1-q^n)(1+q^n)}=a_1}\)
\(\displaystyle{ \frac{511(1-q)}{(1-q^n)(1+q^n+ q^{2n})}=a_1}\)
\(\displaystyle{ \frac{63(1-q)}{(1-q^n)(1+q^n)}= \frac{511(1-q)}{(1-q^n)(1+q^n+ q^{2n})}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{(1+q^n)}= \frac{73}{(1+q^n+ q^{2n})}=}\)
\(\displaystyle{ q^n=====t}\) pomnozyć na krzyża i równanie kwadratowe
Ostatnio zmieniony 20 gru 2006, o 23:28 przez sushi, łącznie zmieniany 2 razy.
-
sushi
- Użytkownik

- Posty: 3422
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
suma w ciągu geometrycznym
teraz potrzebne jest a1 i q ??- z czego to znaleźć
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 23:43 ]
wstawiasz do wzorów S2n i S3n za q^n najpierw 8 i masz układ 2x2
[ Dodano: 20 Grudzień 2006, 23:43 ]
wstawiasz do wzorów S2n i S3n za q^n najpierw 8 i masz układ 2x2