Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Mam problem z rozpisaniem równań dla następującego zadania:
Na poziomej platformie wagonu spoczywa ciężar o masie \(\displaystyle{ m _{1}}\) = 2kg, związany z drugim ciężarem o masie \(\displaystyle{ m _{2}}\) = 1kg cienką nierozciągliwą nicią. Nić ta przerzucona jest przez nieruchomy blok przymocowany do wagonu.
Z jakim największym przyspieszeniem może poruszać się wagon, aby obydwa ciężary nie zmieniały swojego położenia względem wagonu?
Współczynnik tarcia obu ciężarów o powierzchnię platformy wynosi k = 0,1
Rysunek:
Na poziomej platformie wagonu spoczywa ciężar o masie \(\displaystyle{ m _{1}}\) = 2kg, związany z drugim ciężarem o masie \(\displaystyle{ m _{2}}\) = 1kg cienką nierozciągliwą nicią. Nić ta przerzucona jest przez nieruchomy blok przymocowany do wagonu.
Z jakim największym przyspieszeniem może poruszać się wagon, aby obydwa ciężary nie zmieniały swojego położenia względem wagonu?
Współczynnik tarcia obu ciężarów o powierzchnię platformy wynosi k = 0,1
Rysunek:
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, o 17:15 przez fro, łącznie zmieniany 1 raz.
- tkrass
- Użytkownik

- Posty: 1429
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Narysuj siły działające na bloczki w układzie związanym z wagonem. Na ten wiszący działa siła grawitacji, naprężenie nitki, siła bezwładności i siła reakcji wagonu równoważąca siłę bezwładności. W takim razie jeżeli N jest naprężeniem nitki, to \(\displaystyle{ N=m_2g}\). Teraz siły działające na stojący bloczek. Siła grawitacji równoważona jest przez siłę reakcji wagonu. Zatem żeby ten klocek się nie ruszał, to tarcie musi być równe modułowi z różnicy siły bezwładności i siły naprężenia i musi być mniejsze od dynamicznego, czyli \(\displaystyle{ k \cdot m_1 \cdot g \ge |m_1a-m_2g|}\).
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Dzięki wielkie
W odpowiedzi jest jednak coś takiego:
\(\displaystyle{ a = \frac{m _{2} * g + k * m _{} 1 * g}{m _{1} - k * m _{2}}}\)
W zaproponowanym przez Ciebie rozwiązaniu wychodzi:
\(\displaystyle{ a = \frac{m _{2} * g + k * m _{} 1 * g}{m _{1}}}\)
Nie mam pojęcia skąd to dodatkowe \(\displaystyle{ - k * m _{2}}}\) w mianowniku..
W odpowiedzi jest jednak coś takiego:
\(\displaystyle{ a = \frac{m _{2} * g + k * m _{} 1 * g}{m _{1} - k * m _{2}}}\)
W zaproponowanym przez Ciebie rozwiązaniu wychodzi:
\(\displaystyle{ a = \frac{m _{2} * g + k * m _{} 1 * g}{m _{1}}}\)
Nie mam pojęcia skąd to dodatkowe \(\displaystyle{ - k * m _{2}}}\) w mianowniku..
- tkrass
- Użytkownik

- Posty: 1429
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Hah, przyczyna jest prosta, moje rozwiązanie jest błędne Nie zauważyłem, że na wiszący bloczek też działa tarcie, więc naprężenie nitki jest inne (jakie?). Poza tym w porządku.
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Czyżby: \(\displaystyle{ N = m _{2}g - m _{2}gk}\) ??
Nawet jeśli to i tak nie otrzymam podanego rozwiązania.
Nawet jeśli to i tak nie otrzymam podanego rozwiązania.
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Siła bezwładności. Więc siła tarcia wiszącego klocka to: \(\displaystyle{ T = m _{2}ak}\) ??
Jeśli tak to siła napięcia nici to: \(\displaystyle{ N = m _{2}g - m _{2}ak}\) ??
Jeśli tak to siła napięcia nici to: \(\displaystyle{ N = m _{2}g - m _{2}ak}\) ??
- tkrass
- Użytkownik

- Posty: 1429
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Nie, to by było tarcie dynamiczne, a w zadaniu jest napisane, że ma być statyczne, bo wiszący klocek ma się nie ruszać względem wagonu.
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
No to nie mam pomysłu.. jaka w takim razie jest siła nacisku wiszącego klocka na wagon jeśli nie siła bezwładności?
- tkrass
- Użytkownik

- Posty: 1429
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Nie, nie, wszystko ok, to jest siła bezwładności. Kłopot jest z tym tarciem, nie wiem czy widzę sprytniejszą metodę, niż rozpisanie czterech przypadków.
Przyspieszenie pociągu i dwa ciała
Ok, mam już odpowiedź.
Całe równanie to: \(\displaystyle{ m _{1}a = m _{2}g + m _{1}gk + m _{2}ak}\)
Całe równanie to: \(\displaystyle{ m _{1}a = m _{2}g + m _{1}gk + m _{2}ak}\)
