Mam rozwiązać 2 układy równań. Chciałabym prosić o pomoc w przekaształceniach, które wiersze i jak poredukować, siedzę nad tym już 3 godziny i nic ciekawego mi nie wyszło jak do tej pory, dlatego bardzo proszę o podpowiedź. Wystarczy mi kolejność przekształceń, bez rozwiązania aż do końcowego momentu. Z góry bardzo dziękuję.
a) x+2y-z=0
2x+y-z=1
x-2y+2z=3
3x+3y-2z=1
b) 2x+3y-3z=4
3x-y+z=17
x+y-2z=1
3x+2y-2z=11
2 układy równań + algorytm Gaussa
- alfgordon
- Użytkownik

- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
2 układy równań + algorytm Gaussa
1)
II wiersz -2 razy I wiersz
III wiersz -I wiersz
IV wiersz - 3 razy I wiersz
następnie
3 razy III wiersz -4 razy II wiersz
IV wiersz -II wiersz
II wiersz -2 razy I wiersz
III wiersz -I wiersz
IV wiersz - 3 razy I wiersz
następnie
3 razy III wiersz -4 razy II wiersz
IV wiersz -II wiersz
