obliczyc calki
-
kkkkkk13916
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
obliczyc calki
1.\(\displaystyle{ \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } \frac{xdx}{\sin ^{2} x}}\) co tu za posdatwienie zrobic
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 20:18 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin
Powód: symbol sinusa to \sin
-
kkkkkk13916
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
obliczyc calki
czyli \(\displaystyle{ v=x}\) a \(\displaystyle{ u'= \sin ^{2} x}\) ?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 20:26 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
Chromosom
- Moderator

- Posty: 10356
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1272 razy
obliczyc calki
zamykaj cale wyrazenia matematyczne w jedne klamry. Po co sobie utrudniasz? jesli o calke chodzi to zle, ma byc \(\displaystyle{ g^\prime(x)=\frac1{\sin^2x}}\)
-
kkkkkk13916
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
-
kkkkkk13916
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
obliczyc calki
ok czyli bd: \(\displaystyle{ x \tg x - \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } - \ctg x dx}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \frac{ \sqrt{2} }{2}- \frac{ \pi }{3} \sqrt{3} - \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} }- \ctg x dx}\) teraz ctg jak zcalkowac
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \frac{ \sqrt{2} }{2}- \frac{ \pi }{3} \sqrt{3} - \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} }- \ctg x dx}\) teraz ctg jak zcalkowac
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 20:46 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu funkcji
Powód: poprawa zapisu funkcji
-
Chromosom
- Moderator

- Posty: 10356
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1272 razy
obliczyc calki
prawie dobrze tylko ze powinno byc \(\displaystyle{ g(x)=-\ctg x}\) popraw to co trzeba ze znakami. Calke obliczysz przez podstawienie \(\displaystyle{ \sin x=t}\)
-
kkkkkk13916
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
obliczyc calki
\(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{4} \frac{ \sqrt{2} }{2}+\frac{ \pi }{3} \frac{ \sqrt{3} }{3} - \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} }(- \ctg x) dx}\)
\(\displaystyle{ \sin x=t}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} \pi }{8}+ \frac{ \sqrt{3} \pi }{9} + \int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \ln t}\).dobrze?
-- 10 mar 2011, o 22:10 --
dobra zostawiam tamta mam jeszce inne z ktorymi mam problem:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{2} \frac{dx}{x ^{2}+5x+4 }=}\) \(\displaystyle{ \int_{1}^{2} \frac{dx}{(x+4)(x+1)}}\) co za t?
\(\displaystyle{ \sin x=t}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} \pi }{8}+ \frac{ \sqrt{3} \pi }{9} + \int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \ln t}\).dobrze?
-- 10 mar 2011, o 22:10 --
dobra zostawiam tamta mam jeszce inne z ktorymi mam problem:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{2} \frac{dx}{x ^{2}+5x+4 }=}\) \(\displaystyle{ \int_{1}^{2} \frac{dx}{(x+4)(x+1)}}\) co za t?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, o 06:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin
Powód: symbol sinusa to \sin
-
kkkkkk13916
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
obliczyc calki
\(\displaystyle{ \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } \frac{xdx}{\sin ^{2} x}}\)
\(\displaystyle{ v=x}\) \(\displaystyle{ u'= \frac{1}{\sin ^{2} x}}\)
\(\displaystyle{ v'=1}\) \(\displaystyle{ u=- \ctg x}\)
\(\displaystyle{ =-\left[ \ctg x x\right] + \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } \ctg x dx=-( \frac{ \sqrt{3} }{3} \cdot \frac{ \pi }{3} - \frac{ \pi }{4})+ \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } \frac{ \cos x }{ \sin x }}\)
\(\displaystyle{ t= \sin x}\)
\(\displaystyle{ dt= \cos x dx}\)
\(\displaystyle{ = \frac{-4 \pi \sqrt{3} }{36}+ \frac{9 \pi }{36}+ \int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \ln t = \frac{ \pi (9-4 \sqrt{3} )}{36}+\ln \frac{ \sqrt{3} }{2} -\ln \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
z odpowiedziami nie zgadza mi sie ta calka z ln. ma z niej byc \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \ln2}\)
-- 11 mar 2011, o 15:18 --
teraz ta druga calka
\(\displaystyle{ \int_{1}^{2} \frac{dx}{x ^{2}+5x+4 } = \int_{1}^{2} \frac{dx}{(x+4)(x+1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+4)(x+1)} = \frac{A}{(x+4)}+ \frac{B}{(x+1)}}\)
\(\displaystyle{ A= -\frac{1}3{}}\)
\(\displaystyle{ B= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ = \int_{1}^{2} \frac{- \frac{1}{3} dx}{x+4}+ \frac{ \frac{1}{3} dx}{x+1} =- \frac{1}{3} \int_{1}^{2} \frac{ dx}{x+4}+ \frac{1}{3}\frac{dx}{x+1}=}\)
no i teraz podstawienia i zostaje
\(\displaystyle{ - \frac{1}{3} \int_{5}^{6} \ln t + \frac{1}{3} \int_{2}^{3} \ln t = \frac{1}{3}(-\ln \frac{6}{5} +\ln \frac{3}{2})}\)
tez mi cos nie wyszlo bo wynik to\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \ln \frac{5}{4}}\)
-- 11 mar 2011, o 15:46 --
mam nastepny problem...
co wstawic za t w \(\displaystyle{ \int_{0}^{3} \frac{e ^{2x} }{1+e ^{x} } dx}\)
\(\displaystyle{ v=x}\) \(\displaystyle{ u'= \frac{1}{\sin ^{2} x}}\)
\(\displaystyle{ v'=1}\) \(\displaystyle{ u=- \ctg x}\)
\(\displaystyle{ =-\left[ \ctg x x\right] + \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } \ctg x dx=-( \frac{ \sqrt{3} }{3} \cdot \frac{ \pi }{3} - \frac{ \pi }{4})+ \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } \frac{ \cos x }{ \sin x }}\)
\(\displaystyle{ t= \sin x}\)
\(\displaystyle{ dt= \cos x dx}\)
\(\displaystyle{ = \frac{-4 \pi \sqrt{3} }{36}+ \frac{9 \pi }{36}+ \int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \ln t = \frac{ \pi (9-4 \sqrt{3} )}{36}+\ln \frac{ \sqrt{3} }{2} -\ln \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
z odpowiedziami nie zgadza mi sie ta calka z ln. ma z niej byc \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \ln2}\)
-- 11 mar 2011, o 15:18 --
teraz ta druga calka
\(\displaystyle{ \int_{1}^{2} \frac{dx}{x ^{2}+5x+4 } = \int_{1}^{2} \frac{dx}{(x+4)(x+1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+4)(x+1)} = \frac{A}{(x+4)}+ \frac{B}{(x+1)}}\)
\(\displaystyle{ A= -\frac{1}3{}}\)
\(\displaystyle{ B= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ = \int_{1}^{2} \frac{- \frac{1}{3} dx}{x+4}+ \frac{ \frac{1}{3} dx}{x+1} =- \frac{1}{3} \int_{1}^{2} \frac{ dx}{x+4}+ \frac{1}{3}\frac{dx}{x+1}=}\)
no i teraz podstawienia i zostaje
\(\displaystyle{ - \frac{1}{3} \int_{5}^{6} \ln t + \frac{1}{3} \int_{2}^{3} \ln t = \frac{1}{3}(-\ln \frac{6}{5} +\ln \frac{3}{2})}\)
tez mi cos nie wyszlo bo wynik to\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \ln \frac{5}{4}}\)
-- 11 mar 2011, o 15:46 --
mam nastepny problem...
co wstawic za t w \(\displaystyle{ \int_{0}^{3} \frac{e ^{2x} }{1+e ^{x} } dx}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, o 19:38 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
Chromosom
- Moderator

- Posty: 10356
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1272 razy
obliczyc calki
1. calke \(\displaystyle{ \int\frac{\cos x}{\sin x}\mbox dx}\) masz zle po podstawieniu, popraw
2/ tez po podstawieniu masz zle,.Pokaz w obu przypadkach w jaki sposob te podstawienia robisz
3. \(\displaystyle{ 1+e^x=t}\) podstaw
2/ tez po podstawieniu masz zle,.Pokaz w obu przypadkach w jaki sposob te podstawienia robisz
3. \(\displaystyle{ 1+e^x=t}\) podstaw
-
kkkkkk13916
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
obliczyc calki
\(\displaystyle{ \int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } \frac{ \cos x }{ \sin x }dx}\)
\(\displaystyle{ t= \sin x}\)
\(\displaystyle{ dt= \cos x dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \frac{dt}{t} =\int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \ln t}\)
no i teraz podstawiam za t czyli
\(\displaystyle{ \ln \frac{ \sqrt{3} }{2}-\ln \frac{ \sqrt{2} }{2}=\ln \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ t= \sin x}\)
\(\displaystyle{ dt= \cos x dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \frac{dt}{t} =\int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \ln t}\)
no i teraz podstawiam za t czyli
\(\displaystyle{ \ln \frac{ \sqrt{3} }{2}-\ln \frac{ \sqrt{2} }{2}=\ln \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, o 21:09 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol logarytmu to \ln, symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
Powód: symbol logarytmu to \ln, symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
-
Chromosom
- Moderator

- Posty: 10356
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1272 razy
obliczyc calki
tu masz blad, po znaku rownosci nie przepisuj juz znaku calki. reszta dobrzekkkkkk13916 pisze:\(\displaystyle{ \int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \frac{dt}{t} =\int_{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } \ln t}\)
-
kkkkkk13916
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy