Zmieniamy cyfry dziesiątek i jednosci - co to za liczba ?

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
kluzia

Zmieniamy cyfry dziesiątek i jednosci - co to za liczba ?

Post autor: kluzia »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 10.Jeżeli cyfrę dziesiątek tej liczby zmniejszymy o 1, a cyfrę jedności zmniejszymy o 4 ,to otrztmamy liczbę dwa razy mniejszą od liczbi początkowej.Oblicz liczbe początkową.[/b]
judge00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 5 paź 2004, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza winkla

Zmieniamy cyfry dziesiątek i jednosci - co to za liczba ?

Post autor: judge00 »

Zapisz i rozwiąż układ równań

x+y=10
10(x-1) + y-4=(10x+y)/2
poprawione!!
Ostatnio zmieniony 25 lis 2004, o 20:22 przez judge00, łącznie zmieniany 1 raz.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Zmieniamy cyfry dziesiątek i jednosci - co to za liczba ?

Post autor: arigo »

prawidlowy uklad rownan to:

x+y=10
10(x-1)+y-4=(10x+y)/2

odpowiedzia na pytanie bedzie wyrazenie 10x+y
Ostatnio zmieniony 25 lis 2004, o 20:23 przez arigo, łącznie zmieniany 1 raz.
judge00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 5 paź 2004, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza winkla

Zmieniamy cyfry dziesiątek i jednosci - co to za liczba ?

Post autor: judge00 »

masz racje, sorry za błąd ale mam jutro spr z histy 80 str :/ jestem zaćmiony
ODPOWIEDZ