Wycieczka rowerowa.

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
HKoks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 lut 2011, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Wycieczka rowerowa.

Post autor: HKoks »

Hej, mam dla was zadanie do rozwiązania. Nie potrafie go wykonać więc Was proszę o pomoc.
Informacje do zadania:
Paweł i Piotr wybrali sie na wycieczkę rowerową, której trasę przedstawia mapka.
AU
AU
fladug.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 143 razy
Z Agatowa wyjechali o 8.50 i jadąc ze średnią prędkością 12km/h, o godzinie 9.10 dojechali do Bartkowa. Dalszą drogę pokonali ze średnią prędkością o połowę większą niż pierwszy odcinek trasy.

a) Ile kilometrów przejechali chłopcy z Agatowa do Bartkowa
b) O której godzinie chłopcy dojechali do Filipówki ? Zapisz potrzebne obliczenia.

Z góry dziękuje za rozwiązanie lub pomoc w tym zadaniu.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3016
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Wycieczka rowerowa.

Post autor: florek177 »

1.
\(\displaystyle{ S_{A,B} = v_{1} \cdot t}\)

2.
\(\displaystyle{ v_{2} = 1,5 \cdot v_{1} ; t_{B,F} = ....}\)

sumujesz czasy.
HKoks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 lut 2011, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Wycieczka rowerowa.

Post autor: HKoks »

Tylko że to matematyka. I musze to zrobić sposobem matematycznym.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3016
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Wycieczka rowerowa.

Post autor: florek177 »

mnożenie to też matematyka, a zamiast s,v,t - możesz wstawić sobie: x, y, z.
ODPOWIEDZ