prawdopodobieństwo zdarzeń
-
Karolina721346
- Użytkownik

- Posty: 62
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Majdan Golczanski
- Podziękował: 2 razy
prawdopodobieństwo zdarzeń
1.Spośród liczb całkowitych nalezacych do przedziału <a;b>, gdzie \(\displaystyle{ a=\log 0,01}\) i \(\displaystyle{ b=\log_{\sqrt{5}}25}\), losujemy bez zwracania najpierw współczynnik c, a następnie współczynnik d funkcji g(x)=cx+d. Oblicz prawdopodobieństwo tego że otrzymamy:
a) funkcję stałą
b) funkcję do wykresy której nalezy poczatek układu współrzędnych
c) funkcję do wykresy której należy punkt A(1;3)
2.Wzór funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{a}{x} +b}\) tworzymy w następujący sposób: ze zbioru \(\displaystyle{ Z = \{-2,-1,0,1,2,3\}}\) losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania, pierwsza z wylosowanych liczb jest równa współczynnikowi a, zaś druga jest równa współczynnikowi b. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że:
a). otrzymana funkcja nie ma miejsca zerowego
b). otrzymana funkcja w przedziale \(\displaystyle{ (-\infty, 0)}\) jest rosnąca.
Proszę o dokładne wytłumaczenie bo mam problemy ze zrozumieniem tych zadań;)
a) funkcję stałą
b) funkcję do wykresy której nalezy poczatek układu współrzędnych
c) funkcję do wykresy której należy punkt A(1;3)
2.Wzór funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{a}{x} +b}\) tworzymy w następujący sposób: ze zbioru \(\displaystyle{ Z = \{-2,-1,0,1,2,3\}}\) losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania, pierwsza z wylosowanych liczb jest równa współczynnikowi a, zaś druga jest równa współczynnikowi b. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że:
a). otrzymana funkcja nie ma miejsca zerowego
b). otrzymana funkcja w przedziale \(\displaystyle{ (-\infty, 0)}\) jest rosnąca.
Proszę o dokładne wytłumaczenie bo mam problemy ze zrozumieniem tych zadań;)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, o 19:59 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
sigmaIpi
- Użytkownik

- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
prawdopodobieństwo zdarzeń
Najpierw trzeba ustalić jakie mamy liczby w przedziale, czyli musimy znaleźć a i b.
Jakie ci wyszły?-- 25 lut 2011, o 19:57 --drugi logarytm jest nieczytelny- popraw zapis
Jakie ci wyszły?-- 25 lut 2011, o 19:57 --drugi logarytm jest nieczytelny- popraw zapis
-
Karolina721346
- Użytkownik

- Posty: 62
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Majdan Golczanski
- Podziękował: 2 razy
-
Karolina721346
- Użytkownik

- Posty: 62
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Majdan Golczanski
- Podziękował: 2 razy
-
sigmaIpi
- Użytkownik

- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
prawdopodobieństwo zdarzeń
Stała funkcja to taka, której wykres jest równoległy do osi OX (lub się z nią pokrywa).
Jeden ze współczynników musi być równy zero. jak myślisz, który?
Nie strzelaj- nie jesteś pewna, to sobie narysuj szybko na kartce funkcje np: \(\displaystyle{ y=0 \cdot x+7}\) i \(\displaystyle{ y=7 \cdot x+0}\)
Jeden ze współczynników musi być równy zero. jak myślisz, który?
Nie strzelaj- nie jesteś pewna, to sobie narysuj szybko na kartce funkcje np: \(\displaystyle{ y=0 \cdot x+7}\) i \(\displaystyle{ y=7 \cdot x+0}\)
-
Karolina721346
- Użytkownik

- Posty: 62
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Majdan Golczanski
- Podziękował: 2 razy
-
sigmaIpi
- Użytkownik

- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
prawdopodobieństwo zdarzeń
świetnie.
Czyli, żeby nasza funkcja była stała musimy wylosować najpierw zero a później cokolwiek.
Jaka jest szansa wylosowania zera z tych liczb?
Czyli, żeby nasza funkcja była stała musimy wylosować najpierw zero a później cokolwiek.
Jaka jest szansa wylosowania zera z tych liczb?
-
Karolina721346
- Użytkownik

- Posty: 62
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Majdan Golczanski
- Podziękował: 2 razy
-
sigmaIpi
- Użytkownik

- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
prawdopodobieństwo zdarzeń
no to a) za nami:)
bierzemy się za b)
co się musi wydarzyć, żeby funkcja przechodziła przez początek układu współrzędnych?
jeśli nie wiesz podpowiedź:
Narysuj funkcje
\(\displaystyle{ y=3x+2}\)
\(\displaystyle{ y=3x-2}\)
\(\displaystyle{ y=3x}\)
bierzemy się za b)
co się musi wydarzyć, żeby funkcja przechodziła przez początek układu współrzędnych?
jeśli nie wiesz podpowiedź:
Narysuj funkcje
\(\displaystyle{ y=3x+2}\)
\(\displaystyle{ y=3x-2}\)
\(\displaystyle{ y=3x}\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, o 20:29 przez sigmaIpi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Karolina721346
- Użytkownik

- Posty: 62
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Majdan Golczanski
- Podziękował: 2 razy
-
sigmaIpi
- Użytkownik

- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
prawdopodobieństwo zdarzeń
dokładnie tak musi być
No i teraz, zgodnie z warunkami zadania (losujemy bez zwrotu)
pierwsza liczba musi być różna od zera a druga zerem.
Jeśli wyciągniemy najpierw zero to na pewno ze drugim razem go nie wyciągniemy i funkcja nie przejdzie przez środek.-- 25 lut 2011, o 20:32 --I sposób to rozrysowanie drzewka
No i teraz, zgodnie z warunkami zadania (losujemy bez zwrotu)
pierwsza liczba musi być różna od zera a druga zerem.
Jeśli wyciągniemy najpierw zero to na pewno ze drugim razem go nie wyciągniemy i funkcja nie przejdzie przez środek.-- 25 lut 2011, o 20:32 --I sposób to rozrysowanie drzewka
-
Karolina721346
- Użytkownik

- Posty: 62
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Majdan Golczanski
- Podziękował: 2 razy
-
sigmaIpi
- Użytkownik

- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
prawdopodobieństwo zdarzeń
drzewko przedstawia etapy losowania. Zaznaczamy na nim wszystkie możliwości - tutaj drzewko będzie trochę skomplikowane(tzn łatwe ale dużo rysowania), więc może zróbmy to innym sposobem. A drzewko omówimy później.
Żeby policzyć prawdopodobieństwo metodą klasyczną, musimy określić dwie rzeczy:
Moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\) i moc zbioru zdarzeń sprzyjających.
Moc \(\displaystyle{ \Omega}\) wynosi \(\displaystyle{ 7 \cdot 6=42}\) bo pierwszą liczbę moge wybrać na 7 a drugą na sześć sposobów.
Moc zbioru zdarzeń sprzyjających wynosi : \(\displaystyle{ 6 \cdot 1}\) bo pierwszą liczbę mogę wybrać na 6 sposobów (bez zera) a drugą musi być zero. No to prawdopodobieństwo szukane wynosi ...
Żeby policzyć prawdopodobieństwo metodą klasyczną, musimy określić dwie rzeczy:
Moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\) i moc zbioru zdarzeń sprzyjających.
Moc \(\displaystyle{ \Omega}\) wynosi \(\displaystyle{ 7 \cdot 6=42}\) bo pierwszą liczbę moge wybrać na 7 a drugą na sześć sposobów.
Moc zbioru zdarzeń sprzyjających wynosi : \(\displaystyle{ 6 \cdot 1}\) bo pierwszą liczbę mogę wybrać na 6 sposobów (bez zera) a drugą musi być zero. No to prawdopodobieństwo szukane wynosi ...
-
Karolina721346
- Użytkownik

- Posty: 62
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Majdan Golczanski
- Podziękował: 2 razy