owad - rozkład warunkowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aisak7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 22 lis 2007, o 20:16
Płeć: Kobieta
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 3 razy

owad - rozkład warunkowy

Post autor: aisak7 »

Owad składa X jajeczek zgodnie z rozkładem Poissona z parametrem lambda, a potomek owada wylęga się z jaja z prawdopodobieństwem p, niezależnie od innych. Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa liczby potomków oraz rozkład warunkowy liczby jajeczek względem liczby potomków.

Prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu.
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

owad - rozkład warunkowy

Post autor: kolorowe skarpetki »

\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie, że liczba potomków będzie wynosiła \(\displaystyle{ l}\)
\(\displaystyle{ B_i}\) - zdarzenie, że owad zniesie \(\displaystyle{ i}\) jajeczek, \(\displaystyle{ i=0,1,\ldots}\)
\(\displaystyle{ P(B_x)=\frac{\lambda^x}{x!}\cdot e^{-\lambda}\, , \, \lambda >0}\)
\(\displaystyle{ P(A | B_i)=\begin{cases} 0 \, , \, i < l \\ {i \choose l} \cdot p^l \cdot (1-p)^{i-l} \, , \, i \geq l \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B_i}\) - rozłączne, wyczerpują wszystkie możliwości, zatem stanowią rozkład przestrzeni, stosujemy wzór na prawdopodobieństwo całkowite
\(\displaystyle{ P(A) = \sum \limits_{i=0}^{\infty} P(A|B_i) \cdot P(B_i)=\sum \limits_{i=l}^{\infty} {i \choose l} \cdot p^l \cdot (1-p)^{i-l} \cdot \frac{\lambda ^i}{i!} \cdot e^{-\lambda}=}\)
\(\displaystyle{ =e^{-\lambda} \cdot p^l \cdot \sum \limits_{i=l}^{\infty} \frac{i!}{l!(i-l)!} \cdot \frac{\lambda^i}{i!} \cdot (1-p)^{i-l}=e^{-\lambda} \cdot p^l \cdot \frac{1}{l!} \cdot \lambda ^ l \cdot \sum \limits_{i=l}^{\infty} \frac{1}{(i-l)!} \cdot (1-p)^{i-l} \cdot \lambda^{i-l}=}\)
\(\displaystyle{ =e^{-\lambda} \cdot p^l \cdot \frac{1}{l!} \cdot \lambda ^l \cdot \sum \limits_{j=0}^{\infty} \frac{1}{j!} \cdot (1-p)^j \cdot \lambda ^ j\stackrel{\star}{=}e^{-\lambda} \cdot p^l \cdot \frac{1}{l!} \cdot \lambda ^l \cdot e^{(1-p)\lambda}=e^{-p\lambda} \cdot \frac{(p\lambda)^l}{l!}}\)
\(\displaystyle{ \star \, : \, \sum \limits_{n=0}^{\infty} \frac{x^n}{n!}=e^x}\)
aisak7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 22 lis 2007, o 20:16
Płeć: Kobieta
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 3 razy

owad - rozkład warunkowy

Post autor: aisak7 »

dziękuje:)
ODPOWIEDZ