informatyka vs "informatyka i ekonometria"

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 142 razy

Post autor: Ankaaa993 »

ciągle się zastanawiam i nie mogę podjąć decyzji. Skończyłam liceum ogólnokształcące, teraz z wielu względów robię rok przerwy od nauki.. Zastanawiam się nad tymi dwoma kierunkami: "informatyka" na uniwersytecie i "informatyka i ekonometria" w Wyższej Szkole Bankowej. Mam obawy,że na "czystej" informatyce nie dam rady..a po tym drugim będzie ciężko ze znalezieniem pracy... Co o tym myślicie? Orientuje się może ktoś trochę w tym?
disisout
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: disisout »

Po pierwsze: skończywszy informatykę w jakiejkolwiek postaci, znajdziesz pracę. Mój kolega skończył informatykę i ekonometrię na PG i obecnie jest szczęśliwym i dobrze opłacanym pracownikiem sądu okręgowego, gdzie zajmuje się szkoleniami ludzi. Mój inny kolega, również po informatyce i ekonometrii pracuje jako analityk w banku i również jest bardzo zadowolony z pracy.
Po drugie: konkurencja na rynku pracy między informatykami na dzień dzisiejszy, nie jest zbyt duża. Na fachowców w tej dziedzinie jest zapotrzebowanie, które ciągle rośnie i praca dla każdego się znajdzie. Inną sprawą jest fakt, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze studiów, że informatyka jest zawodem, który jest kojarzony póki co [spójrzmy prawdzie w oczy] tylko i wyłącznie z płcią męską.
Po trzecie: twoje wahanie jest bezpodstawne, bo jeśli uważasz że dasz sobie radę na informatyce i ekonometrii, to z powodzeniem dasz sobie radę i na informatyce. No może na politechnice miałabyś problem, ale myślę że program i poziom nauczania w szkole bankowej czy uniwersytecie o których to uczelniach wspomniałaś, nieco odbiega od programu na uczelniach ściśle technicznych.
Pozostaje zastanowić się, co tak naprawdę chcesz robić w życiu. Grunt żeby być dobrym w tym co się robi. Czy wyobrażasz sobie siebie przepisującą tysiące cyferek i literek dziennie, praca ze sprzętem, oprogramowaniem i tłumem facetów dookoła? Jeżeli tak, to informatyka jest Twoim powołaniem Zastosowałem dość duże uproszczenie, za co przepraszam, ale tak chciałem zgrabnie zobrazować problem pozdrawiam i życzę dobrego wyboru studiów.
informatyk_wroc
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: informatyk_wroc »

Musisz być świadoma, że informatyka z ekonometrią to jednak studia ekonomiczne ze wszystkimi tego konsekwencjami co do ilości czasu poświęcanego na przedmioty ekonomiczne i informatyczne.

Faktycznie, zajęcia na "prawdziwej" informatyce nie należą do najłatwiejszych ale moim zdaniem warto podjąć wysiłek. Pamiętaj, że podstawą sukcesu jest praca od początku semestru (a nie np. od jego połowy), znam osoby które sobie radzą mimo 30% z rozszerzonej matematyki i takie które sobie nie radzą mimo lepszego wyniku. Swoją drogą trzeba też dobrze przemyśleć wybór uczelni.
Niektóre uczelnie organizują bezpłatne zajęcia przygotowawcze, w czasie których można zorientować się jak wygląda studiowanie i ew. zmienić swoje decyzje (np. jeśli się jest przyjętym na dwie uczelnie). Np. Instytut Informatyki Uniwersytetu Wrocławskiego w ramach studiów zamawianych w roku 2011 organizuje takie zajęcia we wrześniu, jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego.

Na koniec dodam, że kobiety często osiągają świetne wyniki, nawet jeśli stanowią tylko kilkanaście procent studentów na roku:

Warto też rzucić okiem na tematykę najważniejszych grup przedmiotów na informatyce:
http://studiainformatyka.ii.uni.wroc.pl/?q=node/61
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik

dziękuję za wypowiedzi.. zastanawiam się, bo na jednym z forum napisali,że lepiej nie iść do szkoły prywatnej, bo tam każdy sobie olewa - zapłaci i zda....ale WSB jest wysoko w rankingach wyższych szkół niepublicznych i nie sądzę,żeby obowiązywały tam takie "zasady"... co o tym myślicie?
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Tomek_Z »

Jeśli mówimy o WSB we Wrocławiu to raczej bym odradzał. Znam osobę, która studiowała tam na finansach, poziom raczej marny.

Nie myślałaś może o Uniwersytecie Ekonomicznym?
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik

tak, ale na UE w Poznaniu raczej nieciekawe specjalności na kierunku informatyka i ekonometria..
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

co o tym myślicie?
Sami się tak reklamują. Istnieje tyle rankingów, że prawie każda uczelnia w którymś występuje wysoko, więc nie rozumiem skąd to podniecenie, że jakaś gazetka oznajmiła, że jest "nr 1 w regionie" etc.
"Informatyka i ekonometria"- moim zdaniem jest to beznadziejny mix. Ekonometria sama w sobie może być ciekawa, ale nie wiem na co tu informatyka- proponuję popatrzeć na plan zajęć studentów tego kierunku i się zorientować, czy Ci on odpowiada. Oczywiście wątpię, aby ktokolwiek po tym kierunku (zwłaszcza po prywatnej uczelni) dał Ci zatrudnienie w dziale IT.

Według mnie wybór jest oczywisty: lepsza uczelnia + lepszy kierunek. Nie widzę żadnych pozytywów związanych z 2. opcją.

Nie myślałaś o kierunku w stylu "informatyka stosowana" (nie wiem czy tam masz taką opcję)? Może byłaby trochę lżejsza.
Laurearel

Post autor: Laurearel »

Po pierwsze: skończywszy informatykę w jakiejkolwiek postaci, znajdziesz pracę. Mój kolega skończył informatykę i ekonometrię na PG i obecnie jest szczęśliwym i dobrze opłacanym pracownikiem sądu okręgowego, gdzie zajmuje się szkoleniami ludzi. Mój inny kolega, również po informatyce i ekonometrii pracuje jako analityk w banku i również jest bardzo zadowolony z pracy.
Bzdury waćpan gada, to zależy od osoby, nie kierunku

Ostatnio miałem okazję poznać studenta 3ciego roku IiE, nie miał pojęcia o podstawowych algorytmach, a cała jego wiedza i ambicja to było "będę tworzył strony w HTML". Super. O dziwo nawet na stypendium się nie raz załapał. Swoją drogą bardzo sympatyczny gościu ; )
Po drugie: konkurencja na rynku pracy między informatykami na dzień dzisiejszy, nie jest zbyt duża. Na fachowców w tej dziedzinie jest zapotrzebowanie, które ciągle rośnie i praca dla każdego się znajdzie. Inną sprawą jest fakt, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze studiów, że informatyka jest zawodem, który jest kojarzony póki co [spójrzmy prawdzie w oczy] tylko i wyłącznie z płcią męską.
Bzdura.
Przejdź się na jakąś rozmowę kwalifikacyjną lepiej. Jak specjalizujesz się w swoim i się przebijesz, to jest luz choćbyś po zawodówce był, a jak nie - to ścigaj się o posady z resztą ;p
Czy wyobrażasz sobie siebie przepisującą tysiące cyferek i literek dziennie, praca ze sprzętem, oprogramowaniem i tłumem facetów dookoła? Jeżeli tak, to informatyka jest Twoim powołaniem
Komputer to tylko narzędzie, liczy się myślenie...

Jak chcesz zarabiać kasę, to orientuj się co się dzieje w IT - cloud computing i mobile to trend na najbliższe lata, wchodzimy coraz bardziej w trend kreatywności ponad techniką i dobrze mieć to na uwadzę. Jasne, jeszcze dłuuuuugo będą budowane, a przede wszystkim utrzymywane aplikacje zbudowane na zasadach z poprzednich dekad, ale po co się babrać w takim chlewiku ? Nawet kasa nie rekomenduje takiej pracy, chyba że ktoś lubi grzebać w kodzie za bugami, to okey (o dziwo są tacy ;D )
Inna sprawa jak ktoś myśli o karierze uczelnianej - a tutaj sobie studiuj co Ci tylko dusza zapragnie.
opti
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 53 razy

Post autor: opti »

Mnie wybór studiów czeka już za 2 lata, ale jeśli miałbym wybierać dziś, to wybrałbym czystą informatykę.
że lepiej nie iść do szkoły prywatnej
Też tak uważam. Poziom niektórych "uczelni" jest karygodny, widziałem przykład uczelni z filologią angielską - zadanie typu "dopisz wyrazy o przeciwnym znaczeniu do podanych...". No cóż, płacisz - zdajesz. Choć należy pamiętać, że NIE WSZYSTKIE prywatne szkoły mają taki poziom. Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komp. kształci na wysokim poziomie, ale czesne niestety, ale swoje kosztuje.
fleflee
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: fleflee »

Ja studiuję IIE na uniwerku i polecam:) Jest dość sporo matematyki ale jak ktoś radzi sobie z niej nie najgorzej to da radę na pewno;) Państwowe są lepsze, poza tym jeśli chcesz dziennie to nic nie płacisz.
parampam
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: parampam »

No różnie po tej ekonometrii bywa, ja przypuśćmy jestem z łodzi i mam duży problem ze znalezieniem pracy po tym kierunku. Fakt faktem, że zawaliłem sprawe, że w czasie studiów nigdzie nie podszedłem do pracy w tym kierunku. Co nie zmienia faktu, że chętny jestem do dokształcania się, tylko że zabadzo nie wiem w czym, z rok temu opłacało się znać SQL, ale trendy całczas się zmieniają. Jeśli chodzi o samą samą czystą ekonometrię, to nie ma co się zabardzo łudzić, że znajdzie się pracę na stanowisku ekonometryk. Modele ekonometryczne bardziej przypominają poszukiwanie kamienia filozoficznego niż faktycznie służą do jakiś analiz i wyciąganiu na podstawie nich wniosków, więc tak naprawde nikomu za bardzo nie są potrzebne. No może z wyłączeniem NBP, które robi modele po to aby były(żałosna sprawa swoją drogą). Więc z tym wyborem się dobrze zastanów, chodź trudno tak naprawdę przewidzieć co będzie cenione na rynku pracy za 3 bądź 5 lat...
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Post autor: Charles90 »

btw. "WSB" to widziałem kiedyś w mieście ogłoszenie o pracę, z zastrzeżeniem osób właśnie po WSB
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik

Charles, ale to po jakim kierunku w WSB było to zastrzeżenie? i w Poznaniu?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
bryk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: bryk »

Odradzam WSB, to są gry i zabawy na co wskazuje min. czesne i siatka godzin.
deathrone
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: deathrone »

informatyka i ekonometria to praktyczna matematyka z narzędziami informatycznymi, która w przeciwieństwie do matematyki da Ci chleb i nauczy czegoś przydatnego na rynku pracy.

Ludzie po tym kierunku najczesciej pracują w:

50% analiza biznesowa/analiza IT/help desk/testerzy
20% programiści
10% analitycy
10% inne
10% bezrobocie

a po matetyce pracują w:
20% programiści
10% analitycy
10% inne
60% bezrobocie
ODPOWIEDZ