Wykaż równość. Trójkąt prostokątny

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
sanderus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 19 lut 2009, o 07:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 27 razy

Wykaż równość. Trójkąt prostokątny

Post autor: sanderus »

Witam.

Mam za zadanie wykazać następującą równość

\(\displaystyle{ r = \frac{a+b-c}{2}}\)

Gdzie:

\(\displaystyle{ r}\) - promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny
\(\displaystyle{ a,b}\) - długości przyprostokątnych
\(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokątna

Równanie takie jest w tablicach maturalnych i za Chiny Ludowe nie mogę go udowodnić. Dochodzę najwyżej do postaci:

\(\displaystyle{ r = \frac{ab}{a+b+c}}\)
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Wykaż równość. Trójkąt prostokątny

Post autor: aniu_ta »

obrazek-matematyka.jpg
obrazek-matematyka.jpg (6.74 KiB) Przejrzano 104 razy
Tu widać, że: \(\displaystyle{ a-r+b-r=c}\)

A to się bierze oczywiście z tw.:
Jeżeli dwie styczne do okręgu przecinają się w punkcie P, to odcinki łączące punkt P z punktami styczności mają tę samą długość.
ODPOWIEDZ