Układy równań, oblicz obówd figury.

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
kejszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 20 lut 2011, o 17:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Układy równań, oblicz obówd figury.

Post autor: kejszi »

Mam takie zadanie i kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać, polecenie jest następujące:
Zapisz odpowiedni układ równań, rozwiąż go i oblicz obwód figury.

I mam tu podany równoległobok
* pierwszy bok A: \(\displaystyle{ 2(x-y + 8)}\)
* drugi bok A : \(\displaystyle{ 4x + 3y-2}\)
* trzeci bok B: \(\displaystyle{ x + 2y + 2}\)
* czwarty bok B: \(\displaystyle{ 2x + y}\)

Nie mam pojęcia jak tu ułożyć układ, mógłby mi ktoś podać sposób na rozwiązanie tego zadania i wytłumaczyć.
Potrzebne na jutro
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 23:46 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
emmawatson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lut 2011, o 23:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krzeszowice

Układy równań, oblicz obówd figury.

Post autor: emmawatson »

równoległobok... czyli ma dwa boki A i dwa boki B
więc wiesz, że:
\(\displaystyle{ 2(x-y + 8) = 4x + 3y-2}\)
oraz
\(\displaystyle{ x + 2y + 2 = 2x + y}\)

i z tych dwóch równań masz układ,
dalej już obliczasz normalnie
wyliczasz sobie y np. z drugeigo równania i wychodzi Ci:
\(\displaystyle{ 2y - y = 2x - x - 2\\y = x - 2}\)
i ten y podstawiasz do pierwszego równania i rozwiazujesz
powinien wtedy wyjść jakiś x, który podstawisz znów do równania i wyjdzie Ci y.

Jak wyliczysz x i y to podstawiasz to do tych danych na początku, by wyliczyć bok A oraz bok B.
Na koniec obliczasz obwód figury, czyli A+A+B+B
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 23:46 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ