Mam kilka zadan z funkcji...wiec:
1)Dla jakich wartości m funkcja \(\displaystyle{ y=(8-2m)x-1}\) jest rosnąca?
2)Dla jakich argumentów x wartości funkcji \(\displaystyle{ y=-2x+4}\) są większe niż wartości funkcji \(\displaystyle{ y=0,5x-2}\)
3)Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji
\(\displaystyle{ y=-3x-2}\) i przechodzi przez punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ (1,4)}\).
4)Punkt \(\displaystyle{ A=(5,4;-1,8)}\) należy do wykresu funkcji y=ax. Zaznacz wzór tej funkcji. I TUTAJ JAK TO WYZNACZYC MAJAC WYKRES ???
Funkcja liniowa-zadania
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Funkcja liniowa-zadania
1)
\(\displaystyle{ 8-2m > 0\\
m =0,5x-2}\)
3)
\(\displaystyle{ y=-3x-b}\)
\(\displaystyle{ x=1,y=4}\) wyznaczasz b
4)
\(\displaystyle{ a= \frac{y}{x}}\)
a majac wykres to poporostu rysujesz prosta przechodzaca przez poczatek ukladu wspolrzednych i dany punkt
\(\displaystyle{ 8-2m > 0\\
m =0,5x-2}\)
3)
\(\displaystyle{ y=-3x-b}\)
\(\displaystyle{ x=1,y=4}\) wyznaczasz b
4)
\(\displaystyle{ a= \frac{y}{x}}\)
a majac wykres to poporostu rysujesz prosta przechodzaca przez poczatek ukladu wspolrzednych i dany punkt
