1. Wyznacz wektor jednostkowy wektora A, oraz oblicz kąt między wektorami. Wyznacz cosinus kierunkowy wektora B.
\(\displaystyle{ A[1,3,1],\ B[2,1,3]}\)
2. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A i równoległej do wektora B
\(\displaystyle{ A[1,2,1]}\) wektor \(\displaystyle{ B [2,4,3]}\). Napisz postać kanoniczną prostej.
Będę wdzięczny za rozwiązanie tych zadań:)
Pozdrawiam
Zadania z wektorami
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pol
- Podziękował: 4 razy
Zadania z wektorami
Ostatnio zmieniony 19 lut 2011, o 22:46 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Zadania z wektorami
1.
Wektor jednostkowy - podziel wektor \(\displaystyle{ A}\) przez jego długość.
Kąt między wektorami - skorzystaj z definicji iloczynu skalarnego lub długości iloczynu wektorowego (tymi z cosinusem i sinusem kąta)
Cosinusy kierunkowe -
2.
238420.htm Tu jest wszystko, czego potrzeba.
Wektor jednostkowy - podziel wektor \(\displaystyle{ A}\) przez jego długość.
Kąt między wektorami - skorzystaj z definicji iloczynu skalarnego lub długości iloczynu wektorowego (tymi z cosinusem i sinusem kąta)
Cosinusy kierunkowe -
2.
238420.htm Tu jest wszystko, czego potrzeba.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pol
- Podziękował: 4 razy
Zadania z wektorami
dzięki za pomoc.
Wektor jednostkowy to będzie
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{11} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{ \sqrt{11} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{11} }}\)
Wektor jednostkowy to będzie
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{11} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{ \sqrt{11} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{11} }}\)