Proszę o pomoc w rozwiazaniu tych zadań. Jakoś sobie sam nie daję rady.
1. Wpisz cyfry w miejsce liter tak, aby zachodziły wszystkie róności. Różnym cyfrom mają odpowiadać różne litery.
M*A=T-E=M:A=T:Y=K-A
2. Jeśli pewnej liczbie skreślimy ostatnią cyfrę, która jest równa 8, to liczba zmniejszy się o 1313. Jaka to liczba?
3. Dla jakich n liczba 3n+7n jest podzielna przez 10?
4. Pewna liczba ma cztery dzielniki, których suma wynosi 176. Znajdż tę liczbę, jeżeli wiadomo, że suma jej cyfr wynosi 12
5. Jeżeli do pewnego ułamka dodamy trzecią część ułamka to otrzymamy całość. Co to za ułamek?
Dzięki
Ps. Pomyliłem się w pierwszym zadaniu zamiats = wstawiłem + Już poprawiłem. Dzięki jeszcze raz wielkie wszystkim za pomoc
(5 zadań) Znajdź liczbę. Podzielność. itp.
(5 zadań) Znajdź liczbę. Podzielność. itp.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2004, o 17:43 przez wolpaw, łącznie zmieniany 1 raz.
- Undre
- Użytkownik

- Posty: 1232
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
(5 zadań) Znajdź liczbę. Podzielność. itp.
5. Ten ułamek to 3/4
( x + 1/3 x = 1 ...... 4/3 x = 1 ....... i w domu )
2. Jeśli skreślam 8 a wynikiem odejmowania jest 1313 to mamy tak :
różnica jest czterocyfrowa i niewielka więc spokojnie zakładam że szukam czterocyfrówki ( dla pięciocyfrówek najmniejsza różnica to 10008 - 1000 )
ostatnia liczba postaci 8 - x = 3 więc będzie to .......5 tą liczbę wrzucam przed ósemkę .... mam .....58 a ma wyjść pod spodem jedynka więc będzie to czwórka którą znowu wpisuję przed piątkę .... tą metodą ostzymuję liczbę 1458
( x + 1/3 x = 1 ...... 4/3 x = 1 ....... i w domu )
2. Jeśli skreślam 8 a wynikiem odejmowania jest 1313 to mamy tak :
różnica jest czterocyfrowa i niewielka więc spokojnie zakładam że szukam czterocyfrówki ( dla pięciocyfrówek najmniejsza różnica to 10008 - 1000 )
ostatnia liczba postaci 8 - x = 3 więc będzie to .......5 tą liczbę wrzucam przed ósemkę .... mam .....58 a ma wyjść pod spodem jedynka więc będzie to czwórka którą znowu wpisuję przed piątkę .... tą metodą ostzymuję liczbę 1458
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(5 zadań) Znajdź liczbę. Podzielność. itp.
AD 3
n=2k+1 i k 'e' N 'u' {0}
Łatwo na kongruencjach wykazać ze tak jest ale nie wiem jak wykazac ze dla parzystych to nie zachodzi ...
n=2k+1 i k 'e' N 'u' {0}
Łatwo na kongruencjach wykazać ze tak jest ale nie wiem jak wykazac ze dla parzystych to nie zachodzi ...
(5 zadań) Znajdź liczbę. Podzielność. itp.
Zad.2
nasza liczba = x*1000+y*100+z*10+8
liczba po skreśleniu 8 = x*100+y*10+z
równanie:
x*1000+y*100+z*10+8 = x*100+y*10+z + 1313
x*900+y*90+z*9 = 1305
x*100+y*10+z = 145
czyli nasza liczba = 1 4 5 8
Zad.4
dzielniki liczby:
1, 3, x, y
3 - ponieważ suma cyfr liczby dzieli się przez 3
y - szukana liczba (czwarty dzielnik)
1+3+x+y=176
1*3*x=y
x=43
y=129
Nie pisz dwóch postów pod rząd ... Po to masz edycje postu zeby do niego coś dopisywać ... patrz regulamin forum ... - Zlodiej
nasza liczba = x*1000+y*100+z*10+8
liczba po skreśleniu 8 = x*100+y*10+z
równanie:
x*1000+y*100+z*10+8 = x*100+y*10+z + 1313
x*900+y*90+z*9 = 1305
x*100+y*10+z = 145
czyli nasza liczba = 1 4 5 8
Zad.4
dzielniki liczby:
1, 3, x, y
3 - ponieważ suma cyfr liczby dzieli się przez 3
y - szukana liczba (czwarty dzielnik)
1+3+x+y=176
1*3*x=y
x=43
y=129
Nie pisz dwóch postów pod rząd ... Po to masz edycje postu zeby do niego coś dopisywać ... patrz regulamin forum ... - Zlodiej
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(5 zadań) Znajdź liczbę. Podzielność. itp.
AD 1.
M*A=T-E=M:A=T:Y=K-A
M*A=M:A A=1
M=T-E=T:Y=K-1
Metodą prób i błędów mamy:
2=M=8-6=8:4=3-1
M=2
A=1
T=8
E=6
Y=4
K=3
M*A=T-E=M:A=T:Y=K-A
M*A=M:A A=1
M=T-E=T:Y=K-1
Metodą prób i błędów mamy:
2=M=8-6=8:4=3-1
M=2
A=1
T=8
E=6
Y=4
K=3

