udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
petitesouris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 1 raz

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: petitesouris »

Wykazać, że każdy jeż \(\displaystyle{ J_{\alpha}}\) z \(\displaystyle{ \alpha}\) kolcami jest przestrzenią spójną i lokalnie spójną
szw1710

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: szw1710 »

Chyba widziałem to w książce Dudy "Wprowadzenie do topologii". Zobacz też Engelking, Sielkucki "Topologia" i Engelking "Topologia ogólna", ale w tej ostatniej chyba nie ma.
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: Ein »

Co to jest jeż \(\displaystyle{ J_\alpha}\) z \(\displaystyle{ \alpha}\) kolcami?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6126
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1087 razy

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: scyth »

Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: Ein »

Aha, no to spójność wynika wprost z łukowej spójności, która akurat jest oczywista.

Lokalna spójność jest jasna poza punktem \(\displaystyle{ 0}\). Ale w zerze można skorzystać z lokalnej spójności odcinka \(\displaystyle{ [0,1]}\). Oto szybki szkic (dużo trzeba tu dopowiedzieć, a na pewno rozumieć jak wygląda topologia ilorazowa!):

\(\displaystyle{ U}\) - dowolny otwarty zawierający \(\displaystyle{ 0}\)
Z konstrukcji (ściślej: z określenia topologii ilorazowej) wynika, że \(\displaystyle{ U}\) możemy utożsamić z pewnym \(\displaystyle{ U'=\bigcup_\alpha U_\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ U\alpha}\) jest otwarty w \(\displaystyle{ [0,1]\times\{\alpha\}}\) i zawiera punkt \(\displaystyle{ (0,\alpha)}\) (punkt ten nazwijmy \(\displaystyle{ \alpha}\)-zerem). Na mocy lokalnej spójności odcinka \(\displaystyle{ [0,1]}\) istnieje zbiór spójny otwarty \(\displaystyle{ V_\alpha\subseteq U_\alpha}\) zawierający \(\displaystyle{ \alpha}\)-zero.

Niech teraz \(\displaystyle{ V'=\bigcup_\alpha V_\alpha}\). W myśl konstrukcji topologii na jeżu istnieje odpowiadający \(\displaystyle{ V'}\) zbiór spójny otwarty \(\displaystyle{ V}\) zawierający \(\displaystyle{ 0}\) (stąd ta spójność). Oczywiście, \(\displaystyle{ V\subseteq U}\), co dowodzi lokalnej spójności jeża.
petitesouris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 1 raz

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: petitesouris »

a możesz rozwinąć trochę ten szkic?
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: Ein »

A możesz powiedzieć, z czym konkretnie masz problem?

Tutaj potrzeba jedynie znajomości pojęcia topologii ilorazowej. Rysunek również może się przydać.
petitesouris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 1 raz

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: petitesouris »

ogólnie to z topologią bo mamy to sami opracować i nie było topologii ilorazowej więc chciałabym wiedzieć jak udowodnić tą lokalną spójność.
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: Ein »

To jest kupa teorii. Zajrzyj do książek, tytuły masz podane wyżej.
petitesouris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 lut 2011, o 12:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 1 raz

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: petitesouris »

i co mam samą teorie napisać? nie ma jakiegoś dowodu?
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

udowodnić, że jeż z kolcami jest przestrzenią spójną

Post autor: Ein »

Teorię masz przeczytać i zrozumieć. Jak już to zrobisz, to przeczytasz szkic dowodu, który Ci napisałem powyżej i uzupełnisz go sama o brakujące szczegóły. Ewentualnie zapytasz o fragmenty, których nie rozumiesz. Przykro mi, ale nikt za Ciebie zadań domowych odrabiać nie będzie (ani na pewno nie będzie przepisywać tu teorii, którą powinnaś umieć). Poza tym polecam konsultacje u prowadzącego.
ODPOWIEDZ