Mam problem z wyprowadzeniem wzoru na odległość dwóch sąsiednich prążków jasnych na ekranie. Zadanie podlega pod temat interferencji fal. W ogóle nie wiem jak się za to zabrać, bo nie bardzo rozumiem ten temat (przepisywałam wzory z tablicy w pośpiechu, bo była już przerwa, a pan fizyk musiał to koniecznie dokończyć). Było tam coś w stylu:
delta x=(2k-1)*(lambda/2)
d sin teta=k*lambda
d sin teta=(2k-1)*(lambda/2)
sin alfa+sin beta=2s
Przy okazji - czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, co to za wzory?
interferencja - wzór na odległość prążków
interferencja - wzór na odległość prążków
Znalazłam coś podobnego w zbiorze zadań, ale niestety podana jest tylko odpowiedź. Może jednak to trochę uściśli cel mojego zadania.
Dwa źródła S1 i S2 promieniowania elektromagnetycznego znajdują się w odległości l od siebie i promieniują fale elektromagnetyczne o tej samej długości lambda. W odległości d ustawiono ekran, na którym obserwuje się obraz interferencyjny. Warunki doświadczenia są tak dobrane, że d jest dużo większe niż l i lambda. Zakładamy, że oba źródła są spójne (koherentne), tzn. wysyłają promieniowanie o stałej różnicy faz. Obliczyć odległość x między prążkiem centralnym obrazu interferencyjnego i prążkiem następnym.
Odp.: x=(d*lambda)/l
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak to rozwiązać? Potrzebuję tego, a nie wiem jaka jest zależność między odległością prążków a odległością źródeł, odległością ekranu i długością fal.
Dwa źródła S1 i S2 promieniowania elektromagnetycznego znajdują się w odległości l od siebie i promieniują fale elektromagnetyczne o tej samej długości lambda. W odległości d ustawiono ekran, na którym obserwuje się obraz interferencyjny. Warunki doświadczenia są tak dobrane, że d jest dużo większe niż l i lambda. Zakładamy, że oba źródła są spójne (koherentne), tzn. wysyłają promieniowanie o stałej różnicy faz. Obliczyć odległość x między prążkiem centralnym obrazu interferencyjnego i prążkiem następnym.
Odp.: x=(d*lambda)/l
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak to rozwiązać? Potrzebuję tego, a nie wiem jaka jest zależność między odległością prążków a odległością źródeł, odległością ekranu i długością fal.