Tiol + aldehyd = ?

Sowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 9 lip 2006, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kowary / Wrocław
Podziękował: 10 razy

Tiol + aldehyd = ?

Post autor: Sowa »

Jaki jest wynik reakcji etanoditiolu z aldehydem benzoesowym?

Mam literatury dosyć sporo, ale albo tego tam nie ma, albo jest w tym ukryty jakiś kruczek

dzięki!
majdo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 18 razy

Tiol + aldehyd = ?

Post autor: majdo »

to tak jak z aldehydu robi sie acetale tylko ze tutaj zamiast alkoholu jest tiol i powstanie tioacetal
tioacetale tworza sie latwiej niz acetale
powstanie ditioacetal etylenowy benzaldehydu
lub inaczej 2-fenylo-1,3-ditiacyklopentan

jesli nie wiesz jak to narysowac to juz mowie
narysuj cyklopentan ale zamiast wegla 1 i 3 jest siarka a wegiel pomiedzy nimi polaczony jest z grupa fenylowa
Sowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 9 lip 2006, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kowary / Wrocław
Podziękował: 10 razy

Tiol + aldehyd = ?

Post autor: Sowa »

Ok, dzięki za pomoc. Udało mi się w międzyczasie dotrzeć do odpowiedzi, z rysunkiem chyba też sobie poradziłem. Niestety to jeszcze nie koniec

Teraz produkt (czyli nasz tioacetal) poddajemy działaniu butylolitu a potem chlorku benzylu (tak jak na rysunku)
AU
AU
problem.jpg (11.79 KiB) Przejrzano 265 razy
dzięki z góry
majdo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 18 razy

Tiol + aldehyd = ?

Post autor: majdo »

prawdopodonie chodzi o metalacje orto tzn podstawienie litu zamiast wodoru (wydzieli sie butan) w orto pozycji a potem sn2 z chlorkiem benzylu i powstanie ditioacetal aldehydu o-(fenylometylo)benzoesowego

jesli to nieprawda to druga jedyna opcja tooderwanie protonu benzylowego ale nie wydaje mi sie...
Sowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 9 lip 2006, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kowary / Wrocław
Podziękował: 10 razy

Tiol + aldehyd = ?

Post autor: Sowa »

Jest tak jak napisałeś. Powstaje ditioacetal. Dzięki!
ODPOWIEDZ