[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
Jestem na 18-tce u Wąsa, więc to świetna okazja, aby zarzucić wam jakimś zadankiem!
Mamy sobie zaznaczone jakieś punkty kratowe w układzie współrzędnych (takie o obu współrzędnych całkowitych). Rozstrzygnij dla jakich układów tych punktów da się każdy pokolorować na czerwono albo zielono tak, aby różnica między punktami czerwonymi, a zielonymi w każdej kolumnie i w każdym wierszu nie była większa niż 1 (chodzi o różnice między liczbą zielonych i czerwonych punktów w ustalonej kolumnie, np. jak jest w niej zaznaczonych 11 punktów, to musi być 5 czerwonych i 6 zielonych albo na odwrót).
Mamy sobie zaznaczone jakieś punkty kratowe w układzie współrzędnych (takie o obu współrzędnych całkowitych). Rozstrzygnij dla jakich układów tych punktów da się każdy pokolorować na czerwono albo zielono tak, aby różnica między punktami czerwonymi, a zielonymi w każdej kolumnie i w każdym wierszu nie była większa niż 1 (chodzi o różnice między liczbą zielonych i czerwonych punktów w ustalonej kolumnie, np. jak jest w niej zaznaczonych 11 punktów, to musi być 5 czerwonych i 6 zielonych albo na odwrót).
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 15:49 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
smigol: Gdybym nie był świadom, że bawię się przednio, to bym o tym nie wspominał ;p. Ale to nie o tym temat.
Dumel: No zapomniało mi się "czerwonymi, a zielonymi", ale to chyba można się było domyślić ;p. Ewentualnie ostatnia część też mogła być trochę niejasna ;p.
Dumel: No zapomniało mi się "czerwonymi, a zielonymi", ale to chyba można się było domyślić ;p. Ewentualnie ostatnia część też mogła być trochę niejasna ;p.
- XMaS11
- Użytkownik

- Posty: 372
- Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 47 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
Podam trochę przeformułowane rozwiązanie. Mianowicie udowodnię, że w każdym grafie bez pętli można tak pomalować krawędzie na biało i czarno, że dla każdego wierzchołka wartość bezwzględna różnicy pomiędzy liczbą wychodzących z niego czarnych krawędzi a liczbą wychodzących z niego białych krawędzi nie przekracza 1.
W tym celu połączmy wierzchołki o stopniu nieparzystym w pary i połączmy wierzchołki w każdej parze krawędzią (mogą pojawić się krawędzie wielokrotne). W otrzymanym grafie każdy wierzchołek ma parzysty stopień, zatem istnieje w nim cykl Eulera. Bierzemy sobie ten cykl i idziemy malując krawędzie na przemian na czarno i biało. Łatwo widać, że to pokolorowanie daje 'dobre' pokolorowanie wyjściowego grafu.
W tym celu połączmy wierzchołki o stopniu nieparzystym w pary i połączmy wierzchołki w każdej parze krawędzią (mogą pojawić się krawędzie wielokrotne). W otrzymanym grafie każdy wierzchołek ma parzysty stopień, zatem istnieje w nim cykl Eulera. Bierzemy sobie ten cykl i idziemy malując krawędzie na przemian na czarno i biało. Łatwo widać, że to pokolorowanie daje 'dobre' pokolorowanie wyjściowego grafu.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
No to to nie działa, bo nie mamy gwarancji, że wszystko się zgodzi dla wierzchołka, z którego startujemy, bo jak jest nieparzysta liczba krawędzi, to pierwsza i ostatnia będą takiego samego koloru i w tym wierzchołku różnica będzie wynosić 2.
-
Dumel
- Użytkownik

- Posty: 1969
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
ta różnica może nawet wynieść 3.
aby naprawić rozwiązanie wystarczy dodać superwierzcholek i wystartować z niego.
aby naprawić rozwiązanie wystarczy dodać superwierzcholek i wystartować z niego.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
Racja, różnica może sięgnąć nawet 3.
Mógłbyś dokładniej opisać to rozwiązanie z superwierzchołkiem? Bo jeżeli mówisz o tym, co ja w tej chwili myślę, to to jest źle, ale może po prostu źle zrozumiałem, to co chciałeś powiedzieć.
Mógłbyś dokładniej opisać to rozwiązanie z superwierzchołkiem? Bo jeżeli mówisz o tym, co ja w tej chwili myślę, to to jest źle, ale może po prostu źle zrozumiałem, to co chciałeś powiedzieć.
-
Dumel
- Użytkownik

- Posty: 1969
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
nieprecyzyjnie sie wyraziłem a i tak dalej byłaby luka, ale to już jest raczej ok:
do naszego zbioru punktów na płaszczyźnie dodajemy jeden extra, niech ma jakieś współrzędne \(\displaystyle{ (a,b)}\) gdzie na prostej \(\displaystyle{ y=a}\) już coś było a na \(\displaystyle{ x=b}\) jeszcze nic. konstruujemy ten graf Eulerowski i startujemy z wierzchołka symbolizującego kolumnę \(\displaystyle{ y=b}\)
do naszego zbioru punktów na płaszczyźnie dodajemy jeden extra, niech ma jakieś współrzędne \(\displaystyle{ (a,b)}\) gdzie na prostej \(\displaystyle{ y=a}\) już coś było a na \(\displaystyle{ x=b}\) jeszcze nic. konstruujemy ten graf Eulerowski i startujemy z wierzchołka symbolizującego kolumnę \(\displaystyle{ y=b}\)
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
A w ogóle na czym polega zależność między punktami kratowymi, a jakimiś grafami, bo jeszcze nikt nic o tym nie powiedział?
-- 11 marca 2011, 19:46 --
Bump.
Dla mnie zadanie ciągle ma status nierozwiązanego, choć padły jakieś dobre pomysły (ale brakuje więcej niż jakiegoś 1 zdania).-- 11 marca 2011, 19:46 --Madafaka, nie bumpnęło się :<
-- 11 marca 2011, 19:46 --
Bump.
Dla mnie zadanie ciągle ma status nierozwiązanego, choć padły jakieś dobre pomysły (ale brakuje więcej niż jakiegoś 1 zdania).-- 11 marca 2011, 19:46 --Madafaka, nie bumpnęło się :<
-
marcin_smu
- Użytkownik

- Posty: 53
- Rejestracja: 21 lut 2011, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Pomógł: 10 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
Każdy punkt odpowiada krawędzi naszego grafu, łączącej dany wiersz z daną kolumną. Dopóki w naszym grafie istnieją wierzchołki nieparzystego stopnia, bierzemy dowolną ścieżkę łączącą dwa takie wierzchołki (istnieje taka, ponieważ w każdej spójnej składowej jest parzysta ilość wierzchołków o nieparzystym stopniu), kolorujemy na przemian i wyrzucamy z grafu. Pozostanie nam graf, w którym każda spójna składowa jest cyklem Eulera. Graf jest dwudzielny, więc każdy z tych cykli ma parzystą długość, w nich też kolorujemy na przemian. Łatwo widać, że takie kolorowanie spełnia to warunki zadania.
-
Mruczek
- Użytkownik

- Posty: 1113
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
[Kombinatoryka] Kolorowanie punktów kratowych
To rozwiązanie istotnie jest niedokończone, ale moim zdaniem można je łatwo poprawić i to bez żadnych superwierzchołków.XMaS11 pisze:Podam trochę przeformułowane rozwiązanie. Mianowicie udowodnię, że w każdym grafie bez pętli można tak pomalować krawędzie na biało i czarno, że dla każdego wierzchołka wartość bezwzględna różnicy pomiędzy liczbą wychodzących z niego czarnych krawędzi a liczbą wychodzących z niego białych krawędzi nie przekracza 1.
W tym celu połączmy wierzchołki o stopniu nieparzystym w pary i połączmy wierzchołki w każdej parze krawędzią (mogą pojawić się krawędzie wielokrotne). W otrzymanym grafie każdy wierzchołek ma parzysty stopień, zatem istnieje w nim cykl Eulera. Bierzemy sobie ten cykl i idziemy malując krawędzie na przemian na czarno i biało. Łatwo widać, że to pokolorowanie daje 'dobre' pokolorowanie wyjściowego grafu.
Ukryta treść:
