ciekawa granica

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
thugangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 23 sty 2011, o 23:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 1 raz

ciekawa granica

Post autor: thugangel »

\(\displaystyle{ \lim_{x\to0}\frac{ \sqrt{ \cos x }- \sqrt[3]{ \cos x } }{ { \sin ^ 2x} }}\)
Jak się do tego zabrać nie używając twierdzenia de l'Hospitala?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, o 22:32 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu funkcji
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10356
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1272 razy

ciekawa granica

Post autor: Chromosom »

np wylaczyc \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\cos x}}\) przed nawias i potem mozna mnozyc licznik i mianownik przez sprzezenia az bedzie mozna z jedynki trygonometrycznej skorzystac
ODPOWIEDZ