Długość wycinka okręgu - do sprawdzenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
hubertg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 3 lut 2009, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 115 razy

Długość wycinka okręgu - do sprawdzenia

Post autor: hubertg »



Uploaded with

Chciałem wyliczyć jaka jest zależność między długością wycinka \(\displaystyle{ l}\) a wartością parametru \(\displaystyle{ x}\).

Najpierw wyznaczyłem zależność kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jaki tworzy promień okręgu zwrócony pionowo do góry a promień okręgu skierowany w punkt przecięcia z cięciwą w zależności od parametru \(\displaystyle{ x}\).

Otrzymałem wynik \(\displaystyle{ \alpha =arccos\left( \frac{r-x}{r} \right)}\)

a więc długość wycinka okręgu \(\displaystyle{ l=2 \alpha r=2r arccos\left( \frac{r-x}{r} \right)}\)

Dobrze to policzyłem?
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

Długość wycinka okręgu - do sprawdzenia

Post autor: ?ntegral »

Dobrze.
ODPOWIEDZ