Wielomiany - postać iloczynowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
judge00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 5 paź 2004, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza winkla

Wielomiany - postać iloczynowa

Post autor: judge00 »

Czy możecie mi wytłumaczyć o co chodzi w zadaniach typu "zapisz wielomian w postaci iloczynowej"
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Wielomiany - postać iloczynowa

Post autor: marshal »

codzi o to zeby najbardziej zewnetrznym dzialaniem bylo mnozenie
np jak masz wielomian
w(x)=x2 - x - 2

to mzesz go zapisac w postaci:
w(x)=(x-2)(x+1)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2004, o 22:14 przez marshal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Wielomiany - postać iloczynowa

Post autor: olazola »

jest to taka postać:
a(x-x_1)(x-x_2)....(x-x_n)=W(x), gdzie a - to współczynnik przy najwyższej potędze, x_1,.....,x_n - pierwiastki wielomianu W(x)
judge00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 5 paź 2004, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza winkla

Wielomiany - postać iloczynowa

Post autor: judge00 »

to jak zapisać postać iloczynową wielomianu W(x)=(x+1) (x^3+1)(1-x^2)?
prosiłbym o odpowiedź krok po kroku gdyż jestem zielony z tego
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Wielomiany - postać iloczynowa

Post autor: arigo »

imho
W(x)=-(x+1)^3 (x^2-x+1)(x-1)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2004, o 22:21 przez arigo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wielomiany - postać iloczynowa

Post autor: Tomasz Rużycki »

Z 1szym nawiasem nic nie zrobisz, w drugim 'siedzi' sobie wzorek a3+b3=(a+b)(a2-ab+b2) a w trzecim a2-b2=(a+b)(a-b) .

To powinno Ci wystarczyć.

Arigo: Jeszcze sumę sześcianów możesz rozłożyć.... :D x=-1 jest pierwiastkiem potrójnym tego wielomianu.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
judge00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 5 paź 2004, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza winkla

Wielomiany - postać iloczynowa

Post autor: judge00 »

doszłem do takiego momentu co można jeszcze zrobić
W(x) = (x+1)(x^3+1) (1-x^2) = (x+1)(x+1) (x^2-x+1)(1+x)(1-x) =
= (x+1)^3 (x^2-x+1) (1-x) = -(x-1)(x+1)^3*(x^2-x+1) ????
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Wielomiany - postać iloczynowa

Post autor: Yavien »

judge00 pisze:doszłem do takiego momentu co można jeszcze zrobić
W(x) = (x+1)(x^3+1) (1-x^2) = (x+1)(x+1) (x^2-x+1)(1+x)(1-x) =
= (x+1)^3 (x^2-x+1) (1-x) = -(x-1)(x+1)^3*(x^2-x+1) ????
I dalej juz nic, to ostatnie jest nierozkladalne w wielomianach o wspolczynnikach rzeczywistych (delta wychodzi ujemna)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wielomiany - postać iloczynowa

Post autor: Tomasz Rużycki »

Trójmiany będące niepełnymi kwadratami (a2+/-ab+b2=0) mają zawsze wyróznik mniejszy od zera, więc nie zerują się w liczbach rzeczywistych

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
ODPOWIEDZ