Złożenie funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Maniut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 2 lis 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Złożenie funkcji

Post autor: Maniut »

Proszę o pomoc w tym zadaniu

Rozważmy funkcje \(\displaystyle{ f:R \rightarrow R, f(x) = \sin x, g:R ^{2} \rightarrow R, g(x,y) = x + y}\).
Znajdź złożenie funkcji \(\displaystyle{ f \circ g}\)
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Złożenie funkcji

Post autor: rtuszyns »

Zastanawiam się czy nie łatwiej byłoby gdybyśmy określili \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^2 \rightarrow \mathbb{R}}\), \(\displaystyle{ f(x,y)=\sin x}\).
ODPOWIEDZ