\(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty }\left(\frac{2+n^2}{n^2+3} \right)^n}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty }\left(\frac{ \frac{2}{n^2}+1 }{ \frac{3}{n^2}+1 } \right)^n}\)
Prosze o wskazowke jak pozbyc sie \(\displaystyle{ n^2}\) z nawiasu
problem z granica
-
grzenio
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 00:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdansk
- Podziękował: 5 razy
problem z granica
Po prostu caly ulamek podniesc do kwadratu?:)
-- 9 lut 2011, o 09:18 --
Kurde nie chce mi wyjsc
W odp. wynik jest 1 , a jak wykladnik podniose do kwadratu to mi wychodzi e^-1 ;]-- 9 lut 2011, o 09:33 --Ktos moze to rozwiazac?:)
-- 9 lut 2011, o 09:18 --
Kurde nie chce mi wyjsc
W odp. wynik jest 1 , a jak wykladnik podniose do kwadratu to mi wychodzi e^-1 ;]-- 9 lut 2011, o 09:33 --Ktos moze to rozwiazac?:)
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
problem z granica
Zamiast pozbywać się tego \(\displaystyle{ n^2}\), wykorzystaj fakt, że:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1 + \frac{1}{n}\right)^n = e}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1 + \frac{1}{n}\right)^n = e}\)
-
grzenio
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 00:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdansk
- Podziękował: 5 razy
problem z granica
\(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty }\left(\frac{ \frac{2}{n^2}+1 }{ \frac{3}{n^2}+1 } \right)^n}\)
czyli doprowadze to do takiej postaci
\(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty } \frac{e^ \frac{2}{n} }{e^ \frac{3}{n} }= \frac{e^0}{e^0}=1}\)
Dobrze?:)
czyli doprowadze to do takiej postaci
\(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty } \frac{e^ \frac{2}{n} }{e^ \frac{3}{n} }= \frac{e^0}{e^0}=1}\)
Dobrze?:)
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10307
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2431 razy
problem z granica
Nie. Na jakiej podstawie twierdzisz, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left( 1+ \frac{2}{n^2} \right)^n = \lim_{n \to \infty} e^{\frac{2}{n}}?}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left( 1+ \frac{2}{n^2} \right)^n = \lim_{n \to \infty} e^{\frac{2}{n}}?}\)
