Należy zbadać zbieżność takiego szeregu, próbowałem nie wychodzi mi.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ \sqrt{n+1}- \sqrt{n-1} }{2n}}\)
zbieżność szeregu z pierwiastkami
- ares41
- Użytkownik

- Posty: 6491
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
zbieżność szeregu z pierwiastkami
pomnóż licznik i mianownik przez:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}}{\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}}}\)
W liczniku będziesz miał wzór skróconego mnożenia.
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}}{\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}}}\)
W liczniku będziesz miał wzór skróconego mnożenia.
-
elektryk1
- Użytkownik

- Posty: 159
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z tamtąd
- Podziękował: 108 razy
- Pomógł: 2 razy
zbieżność szeregu z pierwiastkami
Po wymnożeniu otrzymuje taki szereg, sugerujesz żebym zastosował kryterium porównawcze, no dobrze ale z czym to porównać?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1} {n \left(\sqrt{n+1}- \sqrt{n-1}\right) }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1} {n \left(\sqrt{n+1}- \sqrt{n-1}\right) }}\)
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
zbieżność szeregu z pierwiastkami
W mianowniku pomiędzy pierwiastkami powinien być plus. Teraz można porównać z \(\displaystyle{ \frac{1}{n \sqrt{n}}.}\)
-
elektryk1
- Użytkownik

- Posty: 159
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z tamtąd
- Podziękował: 108 razy
- Pomógł: 2 razy
zbieżność szeregu z pierwiastkami
Czy zatem dobrze rozumiem?
Szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n \sqrt{n} }}\) jest szeregiem zbieżnym, bo jest to szereg Dirichleta \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{ n^{ \alpha } }}\), który jest zbieżny dla \(\displaystyle{ \alpha >0}\), a w naszym przypadku \(\displaystyle{ \frac{1}{n \sqrt{n} }= \frac{1}{nn ^{ \frac{1}{2} } }= \frac{1}{n ^{1 \frac{1}{2} } }}\) ,\(\displaystyle{ 1 \frac{1}{2}= \alpha >1}\) i teraz kryterium porównawcze w postaci limesowej:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1}{n \sqrt{n} } \cdot \frac{n( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1} ) }{1}= \lim_{n \to \infty } \sqrt{1+ \frac{1}{n} }+ \sqrt{1- \frac{1}{n} }=2}\), 2>0, więc oba są zbieżne lub oba rozbieżne, czyli w tym przypadku zbieżne a więc badany zbieżny.
Szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n \sqrt{n} }}\) jest szeregiem zbieżnym, bo jest to szereg Dirichleta \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{ n^{ \alpha } }}\), który jest zbieżny dla \(\displaystyle{ \alpha >0}\), a w naszym przypadku \(\displaystyle{ \frac{1}{n \sqrt{n} }= \frac{1}{nn ^{ \frac{1}{2} } }= \frac{1}{n ^{1 \frac{1}{2} } }}\) ,\(\displaystyle{ 1 \frac{1}{2}= \alpha >1}\) i teraz kryterium porównawcze w postaci limesowej:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1}{n \sqrt{n} } \cdot \frac{n( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1} ) }{1}= \lim_{n \to \infty } \sqrt{1+ \frac{1}{n} }+ \sqrt{1- \frac{1}{n} }=2}\), 2>0, więc oba są zbieżne lub oba rozbieżne, czyli w tym przypadku zbieżne a więc badany zbieżny.
- pyzol
- Użytkownik

- Posty: 4329
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
zbieżność szeregu z pierwiastkami
Proponowałbym typowe kryterium porównawcze.
Masz taki szereg po przekształceniach:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1} {n \left(\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}\right) }}\)
\(\displaystyle{ \left(\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}\right)>\sqrt{n}}\)
więc
\(\displaystyle{ \frac{1} {n \left(\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}\right) }<\frac{1}{n\sqrt{n}}}\)
Więc jeśli drugi jest zbieżny to pierwszy tym bardziej.
Niestety nie słyszałem o kryterium, które Ty stosujesz. Ale z tego co tak patrzę, to też powinno być ok.
Masz taki szereg po przekształceniach:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1} {n \left(\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}\right) }}\)
\(\displaystyle{ \left(\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}\right)>\sqrt{n}}\)
więc
\(\displaystyle{ \frac{1} {n \left(\sqrt{n+1}+ \sqrt{n-1}\right) }<\frac{1}{n\sqrt{n}}}\)
Więc jeśli drugi jest zbieżny to pierwszy tym bardziej.
Niestety nie słyszałem o kryterium, które Ty stosujesz. Ale z tego co tak patrzę, to też powinno być ok.
-
elektryk1
- Użytkownik

- Posty: 159
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z tamtąd
- Podziękował: 108 razy
- Pomógł: 2 razy
zbieżność szeregu z pierwiastkami
To kryterium polega na tym że jak masz dwa szeregi i jeden z nich jest zbieżny, albo rozbieżny - to wiesz, wybierasz sobie jakiś. A zatem liczysz granice an/bn jak jest dodatnia i skończona to oba są zbieżne albo oba rozbierzne.
To dopiero rozbieżność zasad ortografii - w jednym zdaniu!
Dasio11
To dopiero rozbieżność zasad ortografii - w jednym zdaniu!