[Kombinatoryka] ciekawy podzbior ...ale czy istnieje?

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13384
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

[Kombinatoryka] ciekawy podzbior ...ale czy istnieje?

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozstzrygnij czy mozna znalezc taki podzbior nieskonczony X zbioru liczb całkowitych Z, że przy dowolnie wybranej ze zbioru Z-liczbie n istnieje dokłądnie jedno rozwiazanie równania a+ 2b = n, t ze a,b są elementami z X
Ostatnio zmieniony 1 sty 2007, o 08:39 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
arek1357

[Kombinatoryka] ciekawy podzbior ...ale czy istnieje?

Post autor: arek1357 »

wystarczy wziąć {0,1,2,5}
0+2*0=0
1+2*0=1
0+2*1=2
1+2*2=5
Voover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarosław

[Kombinatoryka] ciekawy podzbior ...ale czy istnieje?

Post autor: Voover »

że przy dowolnie wybranej ze zbioru Z-liczbie n
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13384
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

[Kombinatoryka] ciekawy podzbior ...ale czy istnieje?

Post autor: mol_ksiazkowy »

przepraszam: zbior Z miał byc nieskonczony...
ODPOWIEDZ