Biegunowy układ współrzędnych/współrzędne dane para

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
freeze2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 21 paź 2006, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Biegunowy układ współrzędnych/współrzędne dane para

Post autor: freeze2 »

Hej!

Jak sobie radzić z rysowaniem funkcji danych w takich układach?

np. r = 2 + cos(2alfa)?

a jak z parametrycznymi?

pozdrawiam serdecznie,
freeze
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2285
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Biegunowy układ współrzędnych/współrzędne dane para

Post autor: kuch2r »

r - jest to dlugosc promienia.
\(\displaystyle{ \alpha}\) jest to kat miedzy osia \(\displaystyle{ Ox\hbox{ a } r}\)
Dla twojego przykladu:
gdy \(\displaystyle{ \alpha=0}\) dlugosc promienia wynosi \(\displaystyle{ r=1}\) czyli na osi Ox zaznaczamy odcinek dlugosci 1.
dalej dla \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{4}}\) dlugosc promienia wynosi \(\displaystyle{ r=2}\)
Zatem rysujesz sobie kat \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) i na ramieniu tego kata zaznaczasz odcinek dlugosci 2.
itd itd ....
ODPOWIEDZ