Wartosc parametru k
Wartosc parametru k
Dla jakich rzeczywistych wartosci parametru k funkcja \(\displaystyle{ f(x)= x^{3} +2k x^{2} +3kx-4}\) jest malejaca w zbiorze liczb rzeczywistych. pomozcie nie wiem jak mam potegi zrobic w w pierwszym jest do 3 a w drugim do 2 potegi
Ostatnio zmieniony 3 lut 2011, o 19:00 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie używaj Caps Locka.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie używaj Caps Locka.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wartosc parametru k
Dla żadnej wartości parametru funkcja \(\displaystyle{ f}\) nie maleje w całym zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). (Dla dostatecznie dużych argumentów przyjmuje wartości dodatnie, a dla dostatecznie małych wartości ujemne). Sensowniej byłoby zapytać, kiedy rośnie ona w całym zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\).
Wartosc parametru k
sorry mialo byc rosnaca ale prosilbym o caly tok rozwiazania
tak pochodne mialem
tak pochodne mialem
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wartosc parametru k
na to, by funkcja była rosnąca w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) potrzeba i wystarcza, by pochodna przyjmowała tylko wartości nieujemne. A pochodna jest funkcją kwadratową.
nmn, pochodna nie musi być dodatnia; wystarczy, że będzie nieujemna (i tak nie będzie zmieniać znaku).
nmn, pochodna nie musi być dodatnia; wystarczy, że będzie nieujemna (i tak nie będzie zmieniać znaku).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wartosc parametru k
Nie bardzo rozumiem o co pytasz.sebareal pisze:a gdzie jest to do 4 i -4 prosilbym o wytlumaczenie krok po kroku jak to robic
No cóż ja mam inną definicję:lukasz1804 pisze: nmn, pochodna nie musi być dodatnia; wystarczy, że będzie nieujemna (i tak nie będzie zmieniać znaku).
Jest rosnąca jak \(\displaystyle{ f'(x)>0}\)
Wartosc parametru k
moglby mi ktos powiedziec co zrobic zebyf(x)x^3 +2kx^2 +3kx -4 zrobilo sie y'=3x^2+4kx+3k
albo jakis inny sposob latwiejszy no jeszcze raz prosze caly tok rozwiazan
albo jakis inny sposob latwiejszy no jeszcze raz prosze caly tok rozwiazan
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wartosc parametru k
nmn, dokładne twierdzenie orzeka tak:
Funkcja różniczkowalna jest rosnąca wtedy i tylko wtedy, gdy jej pochodna przyjmuje wartości nieujemne, przy czym zbiór miejsc zerowych pochodnej jest co najwyżej przeliczalny.
Funkcja różniczkowalna jest rosnąca wtedy i tylko wtedy, gdy jej pochodna przyjmuje wartości nieujemne, przy czym zbiór miejsc zerowych pochodnej jest co najwyżej przeliczalny.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wartosc parametru k
Ja znam takie twierdzenia:
Jeżeli dla każdego \(\displaystyle{ x \in (a,b)}\) \(\displaystyle{ f'(x)>0}\), to funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest rosnąca w przedziale \(\displaystyle{ (a,b)}\)-- dzisiaj, o 19:43 --\(\displaystyle{ f'(x)= ( x^{3} +2k x^{2} +3kx-4)'=(x^3)'+(2k x^{2})' +(3kx)'-4'=3x^2 + 4kx + 3k}\)
\(\displaystyle{ 3x^2 + 4kx + 3k>0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(4k)^2-4 \cdot 3 \cdot 3k=16k^2 + 36k}\)
\(\displaystyle{ \Delta<0}\)
\(\displaystyle{ 16k^2 - 36k<0}\)
\(\displaystyle{ 4k(4k - 9)<0}\)
\(\displaystyle{ k \in ( 0;\frac{9}{4})}\)
Jeżeli dla każdego \(\displaystyle{ x \in (a,b)}\) \(\displaystyle{ f'(x)>0}\), to funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest rosnąca w przedziale \(\displaystyle{ (a,b)}\)-- dzisiaj, o 19:43 --\(\displaystyle{ f'(x)= ( x^{3} +2k x^{2} +3kx-4)'=(x^3)'+(2k x^{2})' +(3kx)'-4'=3x^2 + 4kx + 3k}\)
\(\displaystyle{ 3x^2 + 4kx + 3k>0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(4k)^2-4 \cdot 3 \cdot 3k=16k^2 + 36k}\)
\(\displaystyle{ \Delta<0}\)
\(\displaystyle{ 16k^2 - 36k<0}\)
\(\displaystyle{ 4k(4k - 9)<0}\)
\(\displaystyle{ k \in ( 0;\frac{9}{4})}\)
Wartosc parametru k
i to jest wszystko tak?? mogla bys mi podac nr gg bo mam jeszcze jedno zadanko z ekstremum oczywiscie jak dasz rade rozwiazac to bym bardzo prosil
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wartosc parametru k
Zobaczmy dla \(\displaystyle{ k=0}\): funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^3-4}\) jest rosnąca w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Podobnie jest dla \(\displaystyle{ k=\frac{9}{4}}\) (można sprawdzić).nmn pisze:(...)\(\displaystyle{ k \in ( 0;\frac{9}{4})}\)