udowodnij nie równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

udowodnij nie równanie

Post autor: kuba746 »

Witam!
Rozwiązując pewne zadanko dochodzę do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{3}{5} \neq cos(\frac{k\pi}{i-j})}\) gdzie \(\displaystyle{ k\in Z \wedge i,j\in\{1,2,3,...,n\} \wedge i \neq j}\)
Czy mógłby ktoś mnie naprowadzić jak to udowodnić, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2031
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

udowodnij nie równanie

Post autor: rtuszyns »

Na początku zastanów się jakie wartości przyjmie różnica \(\displaystyle{ i-j}\) i jaki ma to wpływ na \(\displaystyle{ \cos}\).
Awatar użytkownika
kuba746
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 378
Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 67 razy

udowodnij nie równanie

Post autor: kuba746 »

różnica przyjmuje wartości od \(\displaystyle{ 1-n}\) do \(\displaystyle{ n-1}\) można też zauważyć że dla \(\displaystyle{ i-j}\) będącymi dzielnikami \(\displaystyle{ k}\) to przypadek jest banalny, właśnie nie wiem co z tym zrobić gdy \(\displaystyle{ \frac{k}{i-j}}\) skróci się do ułamka nie skracalnego.

Do treści powinienem jeszcze dodać że w danym momencie \(\displaystyle{ i,j}\) są ustalonymi liczbami a \(\displaystyle{ k}\) przebiega cały zbiór liczb całkowitych
ODPOWIEDZ