Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
Rozwiąż równanie i zaznacz na płaszczyźnie gaussa.
\(\displaystyle{ z^3+8i=0}\)
Rozwiąż równanie i zaznacz na płaszczyźnie gaussa.
-
m_opala
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 1 lut 2011, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Kraków
Rozwiąż równanie i zaznacz na płaszczyźnie gaussa.
To nie jest równanie bo nie napisałeś czemu \(\displaystyle{ z^{3}+8i}\) się równa. W domyśle rozumiem: \(\displaystyle{ z^{3}+8i=0}\). Wtedy przenosisz 8i na prawą stronę równania i musisz policzyć wszystkie pierwiastki 3-stopnia(a jest ich 3) z -8i. Trywialny pierwiastek wynosi \(\displaystyle{ -2 \sqrt[3]{i}}\). Pierwiastki są rozłożone równomiernie na płaszcyźnie zespolonej tzn. pierwiastki n-tego stopnia są wierzchołkami n-kąta foremnego, korzystając z tego znajdziesz pozostałe pierwiastki.
-
Crizz
- Użytkownik

- Posty: 4084
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Rozwiąż równanie i zaznacz na płaszczyźnie gaussa.
Jeśli się dobrze domyślam, to chodziło raczej o \(\displaystyle{ -2i}\).m_opala pisze:Trywialny pierwiastek wynosi \(\displaystyle{ -2 \sqrt[3]{i}}\).
thugangel, jeśli powyższa wskazówka Ci nie pomoże, to najlepiej zapoznaj się z 2524.htm, z cześcią dotyczącą pierwiastków, i skorzystaj z podanego tam wzoru.
-
thugangel
- Użytkownik

- Posty: 24
- Rejestracja: 23 sty 2011, o 23:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie i zaznacz na płaszczyźnie gaussa.
Wyznaczyłem pierwiastki, są w postaci trygonometrycznej, sprowadziłem je do postaci algebraicznej.
\(\displaystyle{ z= -\sqrt{3} +i \vee z=-2i \vee z=\sqrt{3} +i}\) Czy to rozwiązanie jest prawidłowe?
\(\displaystyle{ z= -\sqrt{3} +i \vee z=-2i \vee z=\sqrt{3} +i}\) Czy to rozwiązanie jest prawidłowe?
-
Crizz
- Użytkownik

- Posty: 4084
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Rozwiąż równanie i zaznacz na płaszczyźnie gaussa.
Hmmm... powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{3}-i,-\sqrt{3}-i}\). Pewnie jakaś drobna pomyłka, sprawdź obliczenia (a poprawność rozwiązania możesz przecież łatwo sprawdzić, podstawiając otrzymane pierwiastki do równania).