Belka ukośna i moment.
-
ayrton
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 30 gru 2010, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Michałowo
Belka ukośna i moment.
Witam, równania równowagi na oś X i Y wyznaczyłem, ale mam problem z równaniem momentu. Może jakieś wskazówki. Pozdrawiam.
-
mat_61
- Użytkownik

- Posty: 4617
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Belka ukośna i moment.
Wskazówka:
Możesz zapisać sumę momentów np. względem punktu A:
Odległość punktu A od prostej wyznaczającej kierunek reakcji \(\displaystyle{ R_{B}}\) jest ramieniem działania reakcji \(\displaystyle{ R_{B}}\) względem punktu A. Ta odległość jest oczywiście równa:
\(\displaystyle{ 2+2 \cos \alpha}\)
Zakładam, że wiesz jak wyznaczyć moment względem punktu A od siły skupionej, momentu skupionego i obciążenia ciągłego.
Możesz zapisać sumę momentów np. względem punktu A:
Odległość punktu A od prostej wyznaczającej kierunek reakcji \(\displaystyle{ R_{B}}\) jest ramieniem działania reakcji \(\displaystyle{ R_{B}}\) względem punktu A. Ta odległość jest oczywiście równa:
\(\displaystyle{ 2+2 \cos \alpha}\)
Zakładam, że wiesz jak wyznaczyć moment względem punktu A od siły skupionej, momentu skupionego i obciążenia ciągłego.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Belka ukośna i moment.
Reakcja w podporze B, przesuwnej, czyli bez tarcia wzduż poeiwrzchni podparcia jest prostopadła do tej powierzchni.
Moment skupiony, jaka para sił ma stałe wartość liczbową i kierunek niezalażne od bieguna i "nie daje siły".
O sile -reakcji w A wiemy tylko tylko tyla, że na pewno przechodzi przez A, zatem równanie momentów ułożone względem bieguna -punktu A, upraszcza równanie momentów .
Reakcję w B rozłóż na kierunki prostopadły i równoległy do osi x-x i y-y.
Nie zapomnij,że składowe reakcji w B dają momenty sił względem A.
Reszta już opisana w poprzednim liście.
W.Kr.
Moment skupiony, jaka para sił ma stałe wartość liczbową i kierunek niezalażne od bieguna i "nie daje siły".
O sile -reakcji w A wiemy tylko tylko tyla, że na pewno przechodzi przez A, zatem równanie momentów ułożone względem bieguna -punktu A, upraszcza równanie momentów .
Reakcję w B rozłóż na kierunki prostopadły i równoległy do osi x-x i y-y.
Nie zapomnij,że składowe reakcji w B dają momenty sił względem A.
Reszta już opisana w poprzednim liście.
W.Kr.
-
ayrton
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 30 gru 2010, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Michałowo
Belka ukośna i moment.
Wychodzi mi coś takiego \(\displaystyle{ M_{iA}}\)= -2q + 2+2cos \(\displaystyle{ \alpha}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ R_{B}}\)cos\(\displaystyle{ \alpha}\) - M - 2 + 3cos\(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)P = 0
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Belka ukośna i moment.
Zauważ, że piszesz równanie momentów, zatem kazdy kładnik tego równania _musi_ mieć wymiar momentu, czyli [ Nm]ayrton pisze:Wychodzi mi coś takiego \(\displaystyle{ M_{iA}}\)= -2q + 2+2cos \(\displaystyle{ \alpha}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ R_{B}}\)cos\(\displaystyle{ \alpha}\) - M - 2 + 3cos\(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)P = 0
Oczywista, wynik sumowania też musi miec taki wymiar. Dal sumy równej zero będzie M=0[Nm].
W.Kr.
-
ayrton
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 30 gru 2010, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Michałowo
Belka ukośna i moment.
Przy danych P, q, M i kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) mogę wyznaczyć wartość siły Rb, a potem Rax i Ray. Tylko czy dobrze wyprowadziłem równanie momentów.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
ayrton
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 30 gru 2010, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Michałowo
Belka ukośna i moment.
Dziękuję za zrozumiałe wytłumaczenie. Największy problem sprawiało mi wyznaczenie długości ramienia siły \(\displaystyle{ R_{B}}\) i P. Chciałem nawet przyjąć punkt obrotu za obciążeniem skupionym, ale wtedy doszły by jeszcze 2 niewiadome \(\displaystyle{ R_{Ax}}\) i \(\displaystyle{ R_{Ay}}\), a wystarczyło tylko zastosować funkcje trygonometryczne cosinus. Jeszcze się zastanawiam nad obciążeniem ciągłym Q jeżeli byłoby ustawione pionowo do podpory A. Dla momentu to by nic nie zmienilo, ale rzut siły Q byłby na oś X, dobrze kombinuję. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2011, o 16:40 przez ayrton, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mat_61
- Użytkownik

- Posty: 4617
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Belka ukośna i moment.
Obciążenie skupione, czyli siła P jest przecież "ustawiona" pionowo do podpory A.ayrton pisze:Jeszcze się zastanawiam nad obciążeniem skupionym jeżeli byłoby ustawione pionowo do podpory A.
To pytanie jest niezrozumiałe. Czy siła Q to zredukowane do siły skupionej obciążenie ciągłe q?ayrton pisze: rzut siły Q byłby na oś X, dobrze kombinuję.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Belka ukośna i moment.
Po to by siła skupiona Q zastępująca obciązęnie q na pewnej długości belki mogła być przyłożona nad podporą A pozioma część belki musi być przedłużona po za podporę A w lewo. Zatem belka będzie trochę inna niż ta podana na rysunku. Wtedy, oczywista, siła Q obciąża tylko podporę A.
W.Kr.
W.Kr.