Oblicz pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
orzechowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 lis 2004, o 17:24

Oblicz pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60

Post autor: orzechowy »

trojkat prostokatny ABC o kacie ostrym 60 przeksztalcono przez jednokladnosc k=2 wzgledem wierzcholka kata prostego C.
przeciwprostokatna A,B otrzymanego trojkata A,B,C ma dlugosc 12 cm.oblicz pole trojkata ABC


prosilbym o rozwiazania tego niestety nie jestem pewny czy do dobrego dzialu napisalem
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Oblicz pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60

Post autor: Yavien »

1. Forum bylo zle, ale przenioslam - na Pitagorasa - na stronie glownej pod nazwami dzialow sa opisy co dany dzial zawiera.
2. Czy gdzies w tym zadaniu niektore punkty nie powinny miec np primow? Obraz chyba nazywa sie A'B'C', a nie ABC? albo na odwrot? Uscislij prosze dane
3. Jednokladnosc o skali k powieksza wszystkie odleglosci k razy.
Angelika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 18 lis 2004, o 13:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gabin

Oblicz pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60

Post autor: Angelika »

katy w nowym trójkacie sa dokładnie takie same, a boki dwa razy wieksze. mamy obliczyc pole nowego trójkąta. Zatem z cos60 = x/12 mamy x=cos60*12. jak to policzysz to masz jeden bok, drugi obliczysz z tw Pitagorasa i masz wszystko do pola
Powodzenia
Angelika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 18 lis 2004, o 13:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gabin

Oblicz pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60

Post autor: Angelika »

źle przeczytałam
bo masz obliczyć pole ABC, czyli z k=2 wniosek że przeciwprostokatna w ABC wynosi 6, a dalej tak jak pisałam, tylko cos60=x/6
ODPOWIEDZ