a) \(\displaystyle{ R \subseteq \mathbb{N} \times \mathbb{Z} , xRy \Leftrightarrow x^{3} =y^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ R \subseteq \mathcal{P}( \mathbb{N} ) \times \mathcal{P}( \mathbb{N} ), ARB \Leftrightarrow A \cup B = \mathbb{N}}\)
Bardzo bym prosił o przykładowe rozwiązanie, ponieważ za 2 dni mam egzamin, a to jedno z jego podstawowych zagadnień.
Sprawdź czy relacja jest funkcją
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
plancys
- Użytkownik

- Posty: 75
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 28 razy
Sprawdź czy relacja jest funkcją
Wiem. Znam te dwa magiczne warunki. Wiem też, że te dwie relacje nie są funkcjami. Problem w tym, że zapis u mnie kuleję i miałbym spokojną głowę jeśli ktoś pokazałby mi sposób dobrego, formalnego zapisu.
podpunkt a) zrobiłbym następująco:
\(\displaystyle{ (x, y_{1}) \in R \wedge (x, y_{2}) \in R \Rightarrow y_{1} ^{2} = y_{2} ^{2}
\Leftrightarrow (y_{1}+y_{2})(y_{1}-y_{2}) = 0
\Leftrightarrow y_{1} = y_{2} \vee y_{1} = - y_{2}}\) a ten drugi warunek nie spełnia warunku funkcji więc ta relacja nie jest funkcją. Dobrze?
Na podpunkt b) nie mam pomysłu.
podpunkt a) zrobiłbym następująco:
\(\displaystyle{ (x, y_{1}) \in R \wedge (x, y_{2}) \in R \Rightarrow y_{1} ^{2} = y_{2} ^{2}
\Leftrightarrow (y_{1}+y_{2})(y_{1}-y_{2}) = 0
\Leftrightarrow y_{1} = y_{2} \vee y_{1} = - y_{2}}\) a ten drugi warunek nie spełnia warunku funkcji więc ta relacja nie jest funkcją. Dobrze?
Na podpunkt b) nie mam pomysłu.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Sprawdź czy relacja jest funkcją
Niezbyt. Jeżeli relacja nie jest funkcją, to trzeba podać kontrprzykład, czyli dwie pary o tym samym poprzedniku i różnych następnikach, np. w a):
Relacja \(\displaystyle{ R}\) nie jest funkcją, bo \(\displaystyle{ (1,1)\in R}\) i \(\displaystyle{ (1,-1)\in R}\), zatem warunek jednoznaczności nie jest spełniony.
W b) tak samo.
JK
Relacja \(\displaystyle{ R}\) nie jest funkcją, bo \(\displaystyle{ (1,1)\in R}\) i \(\displaystyle{ (1,-1)\in R}\), zatem warunek jednoznaczności nie jest spełniony.
W b) tak samo.
JK
-
plancys
- Użytkownik

- Posty: 75
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 28 razy
Sprawdź czy relacja jest funkcją
To w jaki sposób udowodnić, jeżeli relacja jest funkcją?Jan Kraszewski pisze:Niezbyt. Jeżeli relacja nie jest funkcją, to trzeba podać kontrprzykład, czyli dwie pary o tym samym poprzedniku i różnych następnikach....
np. dla relacji \(\displaystyle{ R \subseteq \mathbb{N} \times \mathbb{Z} , xRy \Leftrightarrow x^{2} =y^{3}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Sprawdź czy relacja jest funkcją
Z definicji - wtedy masz do czynienia z twierdzeniem ogólnym, czyli ustalasz dwie dowolne pary (o tym samym poprzedniku) \(\displaystyle{ (x,y_1),(x,y_2)\in R}\) i pokazujesz, że wtedy \(\displaystyle{ y_1=y_2}\). Np. w tym przypadku masz, że \(\displaystyle{ y_1^3=x^2=y_2^3}\), zatem \(\displaystyle{ y_1^3=y_2^3}\), zatem \(\displaystyle{ y_1=y_2}\) (bo możesz obustronnie wyciągnąć pierwiastek 3. stopnia).plancys pisze:To w jaki sposób udowodnić, jeżeli relacja jest funkcją?
np. dla relacji \(\displaystyle{ R \subseteq \mathbb{N} \times \mathbb{Z} , xRy \Leftrightarrow x^{2} =y^{3}}\)
JK