Zadanie z prostokątem

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Ronaldinho14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 gru 2006, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Smętówko
Podziękował: 10 razy

Zadanie z prostokątem

Post autor: Ronaldinho14 »

Oblicz pole prostokąta jeżeli kąt między przekątnymi ma 60 stopni a dłuzszy bok prostokąta ma 12cm.
maciejz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Zadanie z prostokątem

Post autor: maciejz »

to jest zadanie z 3kl gimn?
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 84 razy

Zadanie z prostokątem

Post autor: Bierut »

Są dwa rozwiązania:
1) Krótszy bok - 12 cm
\(\displaystyle{ P=144\sqrt{3} cm^2}\)
2) Dłuższy bok - 12 cm
\(\displaystyle{ P=96\sqrt{3} cm^2}\)
maciejz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Zadanie z prostokątem

Post autor: maciejz »

w zadaniu pisze ze dluzszy bok ma 12 cm wiec druga odpowiedz jest prawidlowa
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 655
Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 84 razy

Zadanie z prostokątem

Post autor: Bierut »

Jeżeli kąt między przekątnymi w prostokącie ma 60*, to przekątna jest dwa razy dłuższa od boku. Można to zobaczyć robiąc sobie rysunek.

Wtedykąt między przekątną a krótszym bokiem ma 60*, a kąt między przekątną i dłuższym bokiem ma 30*. Jest trójkąt o kątach 30*, 60* i 90*. Jak pewnie wiesz, w takim trujkącie jeśli krótsza przyprostokątna ma długość \(\displaystyle{ a}\), to druga równa jest \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\), czyli długość krótszego boku w tym konkretnie prostokącie wynosi \(\displaystyle{ \frac{12}{\sqrt{3}}=4\sqrt{3}}\).

Pole obliczasz: bok razy bok.
ODPOWIEDZ