Zadania z olimpiady...

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
maciejz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Zadania z olimpiady...

Post autor: maciejz »

W pewnym roku kwiecień rozpoczął się we wtorek. Który inny miesiac w tym samy roku rozpocznie się także we wtorek?


Odpowiedz mam: LIPIEC...
ale nie potrafie tego zapisac!

POMOCY!
arek1357

Zadania z olimpiady...

Post autor: arek1357 »

napisz takie równanie:
1+7k=30x+31y+1
po redukcji modulo 7 otrzymamy:

1+7k=2x+3y+1
dalej:
7k=2x+3y
x=2 y=1

wychodzi lipiec
maciejz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Zadania z olimpiady...

Post autor: maciejz »

dzieki
ODPOWIEDZ