Znleść rozwizanie ogólne następującego równania różniczkoweg

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
karolina_87_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 sty 2011, o 21:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Znleść rozwizanie ogólne następującego równania różniczkoweg

Post autor: karolina_87_ »

Mam pytanie odnośnie rozwiązywania pewnego równania różniczkowego. Podejrzewam, że jest to równanie o zmiennych rozdzielonych i próbuje je całkować, ale napotykam się w pewnym momencie na problem dla konkretnego przykładu. Otóż:

\(\displaystyle{ y'= e^{x+y}}\)
\(\displaystyle{ y'=e ^{x} e ^{y}}\)
\(\displaystyle{ y'e ^{-y} =e ^{x}}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} e ^{-y} dy = \int_{}^{} e ^{x}dx}\)
\(\displaystyle{ -e ^{-y}=e ^{x} +C}\)
\(\displaystyle{ e ^{-y} =-e^{x}+C _{1}}\)

No i tutaj jest problem...
Jak wyliczyć y jak w ln nie może być minus?? :/

Może ja źle podchodzę do tego typu zadnia i wcale nie powinnam całkować?
Za podpowiedź z góry wielkie dzięki
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5740
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Znleść rozwizanie ogólne następującego równania różniczkoweg

Post autor: arek1357 »

Wszystko jest oki jeśli za y podstawisz liczbę ujemną będzie plus nie widzę problemu
ślicznie mmm
ODPOWIEDZ