Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań, to bardzo pilne....dziękuje
zad.1
Punkty P,Q,R są odpowiednio środkami boków AB, BC, CD kwadratu ABCD. Wiedząc że P=(4; 3,5), Q = (5,5; 1), R = (1; 2,5 ) oblicz współrzędne wierzchołków A, B, C, D
zad. 2
Oblicz wspólrzędne wierzchołków C i D równoległoboku ABCD wiedząc, że A =(-5;2), B = (2;-2) a przekątne AC i BD przecinają się w punkcie S = (3,5;2).
wektory:/
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
wektory:/
No to co do pierwszego to jest błąd... zauważ że srodki boków kwadratu utworzą kwadrat.. weź sobie to ładnie narysuj... \(\displaystyle{ RPneqPQ}\) więc nie wyjdzie kwadrat
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:42 ]
yyy \(\displaystyle{ RP\neqPQ}\)
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:44 ]
jezusie nooo \(\displaystyle{ RP PQ}\)
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:49 ]
co do drugiego: C=(12;2), D:(5;6) wystarczy se narysować
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:42 ]
yyy \(\displaystyle{ RP\neqPQ}\)
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:44 ]
jezusie nooo \(\displaystyle{ RP PQ}\)
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:49 ]
co do drugiego: C=(12;2), D:(5;6) wystarczy se narysować
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
wektory:/
2.
Punkt S dzieli przekatne na polowy wiec, jest on srodkiem symetrii tych odcinkow, zatem
\(\displaystyle{ x_C=2x_S-x_A=2 3,5 -(-5)=12\\
y_C=2y_S-y_A=2/\dot 2 - 2=2\\
C=(13,2)}\)
Podonie wyznaczasz punkt D
Korzystalem z wlasnosci "Wspolrzedne srodka odcinka sa srednimi arytmetycznymi odpowiednich wspolrzednych jego koncow"
Punkt S dzieli przekatne na polowy wiec, jest on srodkiem symetrii tych odcinkow, zatem
\(\displaystyle{ x_C=2x_S-x_A=2 3,5 -(-5)=12\\
y_C=2y_S-y_A=2/\dot 2 - 2=2\\
C=(13,2)}\)
Podonie wyznaczasz punkt D
Korzystalem z wlasnosci "Wspolrzedne srodka odcinka sa srednimi arytmetycznymi odpowiednich wspolrzednych jego koncow"