[Teoria liczb] Przystawanie modulo.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
adriano1992
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 1 raz
[Teoria liczb] Przystawanie modulo.
Niech \(\displaystyle{ p>2}\) będzie liczbą pierwszą oraz \(\displaystyle{ a,b \in Z}\). Udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ a^{3} + b^{3}=0 (mod p)}\), to \(\displaystyle{ a+b=0 (mod p)}\).
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Posty: 523
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
[Teoria liczb] Przystawanie modulo.
Teza jest fałszywa. Przyjmij np \(\displaystyle{ p=7, a=1, b=5}\). Jest to prawdą dla \(\displaystyle{ p \equiv 2 \ (mod \ 3)}\). Lemat \(\displaystyle{ x^3 \equiv y^3 \ (mod \ p) \Rightarrow x \equiv y \ (mod \ p)}\) znajduje się w rozwiązaniu zadania 5 z finału ostatniej OM. Tutaj wystarczy go zastosować dla \(\displaystyle{ x=a, y=-b}\)