Obligacje emisji. opłacalnosć
Obligacje emisji. opłacalnosć
Obligację, emisji A kosztuja 5000 zł i przynoszą po roku 4000 i po drugim roku 5000 zł. Obligację emisji B kosztuja 3000 i przynoszą po roku 3000 i 3000 po dwóch latach. Zakup obligacji której emisji jest bardziej opłacalny?
- kuch2r
- Użytkownik

- Posty: 2285
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Obligacje emisji. opłacalnosć
Ja proponuję, ze swojej strony policzenie wartości bieżącej generowanych przepływów dla wyróżnionych emisji. Przy czym należałoby coś wspomnieć na temat wysokości oprocentowania, które ma być brane pod uwagę przy wyznaczaniu współczynnika dyskonta. Nie mniej jednak:
A: \(\displaystyle{ PV_A=-5000+4000v+5000v^2}\)
B \(\displaystyle{ PV_B=-3000+3000v+3000v^2}\)
I sobie porównać..
gdzie:
\(\displaystyle{ v=\frac{1}{1+i}}\)
A: \(\displaystyle{ PV_A=-5000+4000v+5000v^2}\)
B \(\displaystyle{ PV_B=-3000+3000v+3000v^2}\)
I sobie porównać..
gdzie:
\(\displaystyle{ v=\frac{1}{1+i}}\)
- Frey
- Użytkownik

- Posty: 3110
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Obligacje emisji. opłacalnosć
Powyższy pomysł jest w porządku, ale bez stopy procentowej nie da się tego porównać. No i trzeba założyć, że obie emisje są tego samego emitenta.
