mam dany rozkład normalny i chciałbym go zamienić na dyskretny żeby przedstawić go za pomocą tablicy.
przedstawić wartości dla 1 dla 2 dla 0 itd . I np. dla 1 czy mogę podać po przez obliczenie wartości dla zakresu od 0,5 do 1,5 i przypisać tą wartość dla 1. Dla 2 zakres (1,5 do 2,5) itd. ?
rozkład normalny zamienić na dyskretny
- kuch2r
- Użytkownik

- Posty: 2285
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
rozkład normalny zamienić na dyskretny
Jeżeli chcesz dokonać chcesz dyskretyzacji rozkładu normalnego, dla zbioru punktów, to niestety tak się nie da. Z samej definicji zmiennej losowej typu ciągłego \(\displaystyle{ \xi}\), wynika, że \(\displaystyle{ P(\xi=x)=0}\). Zatem taka dyskretyzacja nie ma sensu, możemy jednak dokonać dyskretyzacji rozkładu na pewnym otoczeniu tychże, punktów i wówczas sama dyskretyzacja by polegała na tym, że w określonym otoczeniu tego punktu, funkcja by przyjmowała stałą wartość, zależna od następującej postaci całki
\(\displaystyle{ \int_{V_x} f(x)\mbox{ dx}=c}\)
gdzie
\(\displaystyle{ V_{x}}\) jest otoczeniem punktu \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ \int_{V_x} f(x)\mbox{ dx}=c}\)
gdzie
\(\displaystyle{ V_{x}}\) jest otoczeniem punktu \(\displaystyle{ x}\)
-
artekpol
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 25 sie 2010, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
rozkład normalny zamienić na dyskretny
Dziekuje za odpowiedź ale nie za bardzo rozumiem. A w intenecie nie moge tego znaleźć.
Czyli jak mam np. rozkład normalny ze średnią 1 i odchyleniem też 1.
\(\displaystyle{ \int_{0,5}^{1,5} f\left( x\right) dx}\)
gdzie f(x) jest funkcją rozkładu
i przypisze tą wartość 1
Czyli jak mam np. rozkład normalny ze średnią 1 i odchyleniem też 1.
\(\displaystyle{ \int_{0,5}^{1,5} f\left( x\right) dx}\)
gdzie f(x) jest funkcją rozkładu
i przypisze tą wartość 1