Mam taki przykładzik jak poniżej, po narysowaniu wydaje mi się, że najlepiej ograniczyć sobie to pole \(\displaystyle{ x=e^{4}}\) oraz policzyć oznaczoną z lnx przy ograniczeniu prostą y=0
\(\displaystyle{ y=lnx}\)
\(\displaystyle{ y=4}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
\(\displaystyle{ \int lnx dx =xlnx-x +C}\)
\(\displaystyle{ \int_{1}^{e^{4}}lnx dx = [(e^{4}lne^{4}-e^{4})-(ln1-1)]=3e^{4}+1}\)
Dobrze? Dziękuję z góry
Pole obszaru ograniczonego krzywymi
- Nakahed90
- Użytkownik

- Posty: 8887
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Pole obszaru ograniczonego krzywymi
Te ograniczenia nie ograniczają Ci żadnego obszaru. Tam jeszcze powinno być np. ograniczenie x=0.
