[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
1.Znajdź najmniejszą dodatnią liczbę naturalną \(\displaystyle{ n}\) taką, że \(\displaystyle{ \frac{n}{8}}\) jest kwadratem, \(\displaystyle{ \frac{n}{27}}\) jest sześcianem, \(\displaystyle{ \frac{n}{125}}\) jest piątą potęgą liczby naturalnej.
2.Wszystkie podzbiory zbioru \(\displaystyle{ Z={1, 2, 3, 4}}\) (włącznie ze zbiorem pustym i danym zbiorem Z) ustaw w szereg tak, by każdy następny zbiór, poczynając od drugiego, różnił się dokładnie jednym elementem od zbioru bezpośrednio go poprzedzającego.
3.W trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ |AC|=|BC|=p}\), \(\displaystyle{ |AB|=q}\) wpisano okrąg styczny do ramion tego trójkąta w punktach \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\). Oblicz \(\displaystyle{ |DC|}\)
4.Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ 3^{105}+4^{105}}\) jest podzielna przez 13
Macie zadania do zrobienia, możecie robić tutaj. Brał ktoś może udział?
2.Wszystkie podzbiory zbioru \(\displaystyle{ Z={1, 2, 3, 4}}\) (włącznie ze zbiorem pustym i danym zbiorem Z) ustaw w szereg tak, by każdy następny zbiór, poczynając od drugiego, różnił się dokładnie jednym elementem od zbioru bezpośrednio go poprzedzającego.
3.W trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ |AC|=|BC|=p}\), \(\displaystyle{ |AB|=q}\) wpisano okrąg styczny do ramion tego trójkąta w punktach \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\). Oblicz \(\displaystyle{ |DC|}\)
4.Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ 3^{105}+4^{105}}\) jest podzielna przez 13
Macie zadania do zrobienia, możecie robić tutaj. Brał ktoś może udział?
Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, o 14:18 przez Skrzypu, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Ptolemeusz
- Użytkownik

- Posty: 360
- Rejestracja: 11 lip 2004, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarosław/Kraków
- Pomógł: 2 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
Jakos te zadania latwe - co to w ogole za konkurs, bo pierwszy raz o nim slysze
- Arek
- Użytkownik

- Posty: 1565
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 13 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
Megus. kiedy Ty zrozumiesz, że dobry konkurs nie polega na trudności zadań (czytałem rozwiązania )... no nic, ładne zadanka, w sam raz na "okienko"...
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
Ja zrobiłem 3 zadania, nie zrobiłem 3 :/, bo poprostu nie wpadłem na pomysł, możecie rozwiązać zadania, chce zobaczyć czy się jeszcze gdzieś nie walnąłem
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
Czy ja mowie, ze konkurs byl zly ? wydaje swoj poglad i pytam sie jedynie co to za konkurs. A tak poza tym to kazdy konkurs jest dobryArek pisze:Megus. kiedy Ty zrozumiesz, że dobry konkurs nie polega na trudności zadań (czytałem rozwiązania )... no nic, ładne zadanka, w sam raz na "okienko"...
- Arek
- Użytkownik

- Posty: 1565
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 13 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
Zgadzam się z Tobą w takim razie (po prostu nazywanie czegoś "łatwym" czasami zdaje mi się mocnym nadużyciem)
-
Ptolemeusz
- Użytkownik

- Posty: 360
- Rejestracja: 11 lip 2004, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarosław/Kraków
- Pomógł: 2 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
Zad.1
(1) n/8 jest kwadratem
(2) n/27 jest sześcianem
(3) n/125 jest piątą potęgą liczby naturalnej
Łatwo zauważyć, że ~(k|n) i k2,3,5
Zatem (2x)*(3y)*(5z)=n
No i 2|(x-3) i 15|x zatem x=15
10|y i 3|(y-3) => y=30
6|z i 5|(z-3) => z=18
Zad.2
O,{1,2,3,4},{3},{1,2,3},{2},{2,3,4},{4},{1,3,4},{1},{1,2,4},{3,4},{2,3},{1,3},{1,2},{1,4},{2,4}
Zad.3- najprostsze naprawdę!
(2p-q)/2
zad.4
33+43=91=7*13
zatem -33=43 (mod 13)
obustronnie podnosząc do 35 mamy tezę zad.
(1) n/8 jest kwadratem
(2) n/27 jest sześcianem
(3) n/125 jest piątą potęgą liczby naturalnej
Łatwo zauważyć, że ~(k|n) i k2,3,5
Zatem (2x)*(3y)*(5z)=n
No i 2|(x-3) i 15|x zatem x=15
10|y i 3|(y-3) => y=30
6|z i 5|(z-3) => z=18
Zad.2
O,{1,2,3,4},{3},{1,2,3},{2},{2,3,4},{4},{1,3,4},{1},{1,2,4},{3,4},{2,3},{1,3},{1,2},{1,4},{2,4}
Zad.3- najprostsze naprawdę!
(2p-q)/2
zad.4
33+43=91=7*13
zatem -33=43 (mod 13)
obustronnie podnosząc do 35 mamy tezę zad.
napewno nie wojewódzki bo do mnie(do mojego LO) informacja nie dotarłaMegus pisze:- co to w ogole za konkurs, bo pierwszy raz o nim slysze
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
No to tak 1 zadanie mam dobrze, 2 zadanie możesz mi napisać jak do tego doszedłeś, czy jest jakaś reguła, albo coś, czy tylko szukałeś takiego wyniku przez "podstawianie"? Ja zrobiłem tak:
O,{1},{1,2},{1,2,3},{1,3},{3},{2,3},{2},{2,4},{4},{1,4},{1,2,4},{1,2,3,4},{1,3,4},{3,4},{2,3,4}
Nie zauważyłem, że mają być różne od drugiego zbioru, zacząłem od pierwszego, ale chyba nie powinni się przyczepić, co?
3 zadanie wiadomo, 4 zadania nie za bardzo rozumiem skąd wziąłeś te liczby, ja zrobiłem normalnie z kongruencji
3^105=1 (mod 13)
4^105=12 (mod 13)
O,{1},{1,2},{1,2,3},{1,3},{3},{2,3},{2},{2,4},{4},{1,4},{1,2,4},{1,2,3,4},{1,3,4},{3,4},{2,3,4}
Nie zauważyłem, że mają być różne od drugiego zbioru, zacząłem od pierwszego, ale chyba nie powinni się przyczepić, co?
3 zadanie wiadomo, 4 zadania nie za bardzo rozumiem skąd wziąłeś te liczby, ja zrobiłem normalnie z kongruencji
3^105=1 (mod 13)
4^105=12 (mod 13)
-
Ptolemeusz
- Użytkownik

- Posty: 360
- Rejestracja: 11 lip 2004, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarosław/Kraków
- Pomógł: 2 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
{1,4},{1,2,4}- tu się przyczepią mają się różnić i jeden element, wiadomo że zb.Z i trzy elementowe podzbiory nie mogą stać koło siebie, a przyjemnie daje się je między jedno elementowymi,
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
No to możecie mi składać gratulacje. 2 miejsce mam z tego konkursu
-
Ptolemeusz
- Użytkownik

- Posty: 360
- Rejestracja: 11 lip 2004, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarosław/Kraków
- Pomógł: 2 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
[Jasło] IV Konkurs Matematyczny im. Hugona Steinhausa
Ja również gratuluję oraz życzę powodzenia w kolejnych konkursach
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki


