Jesli Relacja...

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
palka1566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 20 sty 2011, o 19:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Jesli Relacja...

Post autor: palka1566 »

Jesli moja Relacja jest okreslona w zbiorze kartezjanskim \(\displaystyle{ \mathbb{Z}\times\mathbb{Z}}\), a \(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow 2|x+y}\) to czy bedzie ona przechodnia? Bo mi wychodzi ze nie;/ a z odpowiedziach jest obliczona klasa abstrakcji. Pomocy!!
Ostatnio zmieniony 20 sty 2011, o 20:25 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Fizus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 10 razy

Jesli Relacja...

Post autor: Fizus »

Zauważ, że warunek \(\displaystyle{ 2|x+y}\) zachodzi, gdy liczby x i y są tej samej parzystości. A to(przystawanie modulo 2) jest jak najbardziej relacją przechodnią.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Jesli Relacja...

Post autor: Jan Kraszewski »

Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a.

Jest przechodnia. Napisz swoje rozwiązanie, to skorygujemy.

JK
palka1566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 20 sty 2011, o 19:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Jesli Relacja...

Post autor: palka1566 »

Bo my to jakos tak obliczalismy:
\(\displaystyle{ x+y=2k i y+z=2l}\)
i ma wyjsc jakies:
\(\displaystyle{ x+z=2m}\).
Ale jesli \(\displaystyle{ y=2k-x}\) i podloze \(\displaystyle{ 2k-x+z=2l}\) wtedy nie wyjdzie \(\displaystyle{ x+z}\) tylko \(\displaystyle{ -x+z}\). I tego nie moge zrozumiec
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 21:07 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Jesli Relacja...

Post autor: Jan Kraszewski »

Niech \(\displaystyle{ x+y=2k, y+z=2l}\)

Wtedy \(\displaystyle{ x+z=2k+2l-2y=2(k+l-y)}\), zatem \(\displaystyle{ m=k+l-y}\).

JK
palka1566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 20 sty 2011, o 19:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Jesli Relacja...

Post autor: palka1566 »

dziekuje serdecznie;)
ODPOWIEDZ