styczna do dwóch wykresów funkcji
styczna do dwóch wykresów funkcji
Wyznaczyc rownanie prostej, która jest wspólna styczną wykresów funkcji \(\displaystyle{ f(x)= x^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)= (x-2)^{2} +4}\). Nie wiem co zrobic po policzeniu pochodnych, jak wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\)?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 16:54 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa nawet do pisania niewielkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa nawet do pisania niewielkich wyrażeń matematycznych.
- kristoffwp
- Użytkownik

- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
styczna do dwóch wykresów funkcji
Styczna przechodzi przez punkty (x1, f(x1)) i (x2, g(x2)) takie, że f'(x1) = g'(x2). Na moje oko zastosowanie wzoru na prostą przechodzącą przez 2 punkty + zależność pochodnych powinna wystarczyć. Ale to taka luźna myśl.
-
djlinux
- Użytkownik

- Posty: 115
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 7 razy
styczna do dwóch wykresów funkcji
Proszę o sprawdzenie czy tą wspólną styczną będzie prosta \(\displaystyle{ l}\):
\(\displaystyle{ l: y = 2x-1}\)
Pozwoliłem sobie odkopać ten temat, by nie zakładać następnego takiego samego, tym bardziej iż ten jest dość dobrze wypozycjonowany w Google.
\(\displaystyle{ l: y = 2x-1}\)
Pozwoliłem sobie odkopać ten temat, by nie zakładać następnego takiego samego, tym bardziej iż ten jest dość dobrze wypozycjonowany w Google.
-
t0m3k__
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 20 maja 2011, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 8 razy
styczna do dwóch wykresów funkcji
Też to męczę i wyszło pierw tak jak Tobie, jednak po sprawdzeniu wszyło, że równanie powinno tak wyglądać:
\(\displaystyle{ l:y=-2x-1}\)
Ktoś wie co robimy źle?
Ja policzyłem pochodne i stworzyłem układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2x(x_{1}-x)+x^{2} \\ y=(2x-8)(x_{1}-x)+x^{2}-8x+8 \end{cases}}\)
Porównałem dwie strony i wyszło mi, że
\(\displaystyle{ x_{1} = 1}\)
Oraz, że
\(\displaystyle{ y = 2x_{1}x - x_{1}^{2}}\)
I tu równanie wyszło by dobre, gdyby wcześniej x wyszedł mi -1.
Edit: pomyliłem oznaczenia
\(\displaystyle{ l:y=-2x-1}\)
Ktoś wie co robimy źle?
Ja policzyłem pochodne i stworzyłem układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2x(x_{1}-x)+x^{2} \\ y=(2x-8)(x_{1}-x)+x^{2}-8x+8 \end{cases}}\)
Porównałem dwie strony i wyszło mi, że
\(\displaystyle{ x_{1} = 1}\)
Oraz, że
\(\displaystyle{ y = 2x_{1}x - x_{1}^{2}}\)
I tu równanie wyszło by dobre, gdyby wcześniej x wyszedł mi -1.
Edit: pomyliłem oznaczenia
styczna do dwóch wykresów funkcji
Na tym obrazku z WolframAlpha jest funkcja \(\displaystyle{ x^{2}-8x+8}\). Nie powinno być \(\displaystyle{ x^{2}-4x+8}\)?
Bo przecież \(\displaystyle{ (x-2)^{2}+4=(x^{2}-4x+4)+4=x^{2}-4x+8}\)
Bo przecież \(\displaystyle{ (x-2)^{2}+4=(x^{2}-4x+4)+4=x^{2}-4x+8}\)
-
czujka
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 24 lut 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Re: styczna do dwóch wykresów funkcji
Styczna z pierwszą funkcją w punkcie A...\(\displaystyle{ f(x)=x^2,A(a,a^2),f'(a)=2a \Rightarrow styczna: y=2a(x-a)+a^2, czyli: y=2ax-a^2}\)
Styczna z drugą funkcją w punkcie B...\(\displaystyle{ g(x)=(x-2)^2+4=x^2-4x+8, B(b, b^2-4b+8), g'(b)=2b-4, \Rightarrow styczna: y=(2b-4)(x-b)+b^2-4b+8,
}\), \(\displaystyle{ y=2bx-2b^2-4x+4b+b^2-4b+8, }\) \(\displaystyle{ y=(2b-4)x-b^2+8}\)
Styczne te to tak naprawdę jedna prosta więc współczynniki kierunkowe i wyrazy wolne są sobie równe...
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a=2b-4 \Rightarrow a=b-2 \\ -a^2=-b^2+8 \end{cases} }\)
Rozwiązując ten układ otrzymamy a=1 oraz b=3 co daje odpowiedź: \(\displaystyle{ y=2x-1}\)
Styczna z drugą funkcją w punkcie B...\(\displaystyle{ g(x)=(x-2)^2+4=x^2-4x+8, B(b, b^2-4b+8), g'(b)=2b-4, \Rightarrow styczna: y=(2b-4)(x-b)+b^2-4b+8,
}\), \(\displaystyle{ y=2bx-2b^2-4x+4b+b^2-4b+8, }\) \(\displaystyle{ y=(2b-4)x-b^2+8}\)
Styczne te to tak naprawdę jedna prosta więc współczynniki kierunkowe i wyrazy wolne są sobie równe...
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a=2b-4 \Rightarrow a=b-2 \\ -a^2=-b^2+8 \end{cases} }\)
Rozwiązując ten układ otrzymamy a=1 oraz b=3 co daje odpowiedź: \(\displaystyle{ y=2x-1}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy

